Kissé szíven ütnek az olyan hírek, amikor a csallóközi magyar környezetben az a vita tárgya, hogy nem lehet szlovák osztályba íratni a kiselsőst. Miközben évről évre zárnak be a magyar kisiskolák, szomorú, kézzelfogható tényként lebeg szemem előtt, hogy ezzel szemben szlovák iskolára pedig lenne igény.

 

A minapi, nagyszarvai helyzetről írott cikket olvasva több kérdés is felvetődött bennem. A szülők, akiknek nemzeti hovatartozásukra egyébként a híradásokban nem tértek ki, felháborodnak azon, hogy körülbelül 12 gyerek miatt nem hajlandók szlovák osztályt nyitni a községben.

 

Felmerül a kérdés, hogy a következő években kik töltenék meg az újabb évfolyamokat? Ezt követi az a szomorú, de kézzel fogható tapasztalat, hogy ha lehet választani a magyar és a szlovák iskola közül, akkor bizony nem egy magyar szülő beveszi még azt a maszlagot, hogy a „szlovákkal jobban jár a gyerek”.

 

 hirdetes_300x300  

Ebből a két szempontból teljesen méltányolandó, hogy az önkormányzat ellenáll a nyomásnak.

 

Szlovák vagy magyar iskolát válasszak? Tények és tévhitek gyermekeink jövőjéről

 

Iskolabusz-projekt

 

Aztán jön a második kérdés. Egy év telt el azóta, hogy Érsek Árpád, és Peter Plavčan akkori oktatásügyi miniszter mosolyogva bocsájtotta útjára Vajkán az iskolabuszt – a szlovák iskola irányába.

 

Mivel akkor nagyon sikeresként könyvelték el a projektet, kíváncsi lennék, hogy a nagyszarvai és környékbeli érintett szülők miért nem lobbiznak inkább az iskolabuszért, ha már a hagyományos közlekedés, amit minden más magyar gyereknek használnia kell, nem felel meg nekik.

 

Asszimiláció iskolabusz-projektben. Magyar falvakból szállítják szlovák iskolába a gyerekeket Érsekék

 

Jól járnának vele a magyar gyerekek is?

 

Az igazán kijózanító arculcsapás azonban akkor jött, mikor arról beszéltek, hogy a közös igazgatású szlovák-magyar közeg még jót is tenne a gyerekeknek.

 

Szögezzük le, hogy nem vagyok szlovákgyűlölő. Ha a játszótéren a szlovák kislány a szlovák anyukájával odajön játszani a magyar gyerekemhez, nem fintorgok, nem oldalgunk el, hanem együtt játszunk. DE.

 

A fenti mondat vörös keretes írásként ragadt meg bennem. Ez a mondat ugyanis szerintem szinte egyet jelent az asszimiláció elősegítésével, és ez, tényleg felháborító.

 

Komjáthy Petőcz Andrea (gyakorló anyuka)

Nyitókép: pxhere.com/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!