A nagyszarvai szlovák iskola esete jól példázza mindazt, amivel a felvidéki magyarság az elmúlt évtizedekben küzdeni kénytelen. A felmerült kérdések nemcsak helyben, de országszerte jellemzik közösségünket. Betelepülés, magyarság-fogyás, asszimiláció, kollaboráció, ugyanakkor karakán magyar kiállás, összefogás, elhivatottság és világos magyar beszéd is.

 

Május 29-én a nagyszarvai kultúrházban megtartott képviselő-testületi ülésen volt minden a felsoroltak közül. Ott jártunk.

 

Egyelőre nem lesz szlovák iskola Nagyszarván

 

 hirdetes_810x300  

Este hétkor tömött sorokban kígyóznak a helyiek a helyszínre. A bejáratnál jelenléti ív fogadja az érdeklődőket. Annyian vagyunk, hogy hosszú percekig kell várni, amíg mindenki sorra kerül. Itt van a média, az egyik országos szlovák kereskedelmi csatorna, de jelen vannak a magyar nyelvű sajtó képviselői is.

 

 

Igazi harci hangulat van a levegőben.

 

Alaphelyzet

 

Nagyszarva tömb magyar területen, a Csallóközben található hangulatos kis település. Tisztességes magyar emberekkel, takaros házakkal, jó elhelyezkedéssel. A szlovák fővároshoz közeli fekvése, Pozsonyhoz képest lényegesen olcsóbb ingatlanárai és építkezési telkei, valamint az épülő R7-es miatt, mely hamarosan a közlekedést is megoldja a munkahelyekre, a betelepülő szlovákok figyelmét is felkeltette.

 

 

Ezek a családok új otthonra találtak a községben. Többen beépültek a helyi közösségbe, gyerekeik magyarul is megtanultak, mások állandó lakcímre sem tettek szert. Ami közös bennük, hogy iskolaköteles gyerekeiket legszívesebben helyben járatnák, mégpedig szlovákba. Az egész sztori arról szól, hogy konkrétan Nagyszarván két helyi lakos csemetéje miatt hoznának létre szlovák kisiskolát.

 

 

Kisiskolát két szlovák gyereknek?

 

Igaz, hogy (egyelőre) csak maroknyian vannak, de ez nem akadály. Mint mondják, gyerekeiknek megerőltető a magyar társaikhoz képest lényegesen színesebb és elérhetőbb, alig pár kilométerre levő széleskörű alternatíva. A környező községek szlovák családjaival összefogva így a nagyszarvai magyar alapiskola épületéből kanyarítanának ki maguknak néhány osztályt. Több gyerek, több fejkvóta, magasabb bevétel az iskolának, így a falu is jól jár, kevesebbet kell költeni a színmagyar iskola fenntartására – érvelnek.

 

Miért felháborító a nagyszarvai szlovák suli ügye?

 

Erről vitázott a falu képviselő-testülete és apraja-nagyja, Nagyszarva szlovák lakosai, a védekező magyarok a tömött kultúrházban. Bővebben lásd a cikk végén összefoglaló videónkban.

 

Miközben nem kettő, hanem több tucat vajkai, doborgazi, vagy éppen bodaki magyar kisdiáknak kell menetrendszerinti járattal naponta Bősre, vagy még távolabbra ingáznia, csak mert az Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter által körbedicsért állami iskolabusz-program csak a szlovák iskolába viszi helyből a néhány szlovák gyereket.

 

 

A nagyszarvai képviselőtestület végül este negyed 9 körül egyhangúlag elutasította a szlovák iskola létrehozását, de aki jelen volt, az pontosan látta és tudja, hogy a történet még korántsem ért véget. Novemberben önkormányzati választások lesznek új polgármesterrel és régi-új képviselőjelöltekkel.

 

A nagyszarvai felkiáltójel

 

Nagyszarva esete figyelmeztetés. A közeli jövő egyik jól látható lenyomata.

 

A helyiek csatát nyertek, de a háború még csak kezdődik. Erről tanúskodik a fórum után a Körkép.sk füle hallatára történt megjegyzés is az egyik résztvevőtől az első sorban ülő szlovákok számára.

 

A szlovák és a magyar frontvonal egymás mellett

 

„Ha eredményt akartok elérni, át kell vennetek a falu irányítását, be kell kerülnötök a képviselő-testületbe.”

 

Nyílt beszéd. Nagyszarván még állnak a magyar bástyák, a tegnap felszólalt helyi magyarok bizonyítják, hogy egyelőre még többen vannak. Érzékelik a veszélyt, és összefogva képesek megvédeni önmagukat. De vajon meddig?

 

 

És tudatosítják mindezt a környéken élő, elvileg a közösség érdekképviseletéből jól megélő országos politikusok is? Mert egy sem volt jelen a fórumon, sem a magyar, sem a vegyespárt részéről.

 

Egyikük szakmai alelnöke meg sem szólalt, a másik péntekre hívott össze sajtótájékoztatót a nagyszarvai események tanulságairól és a párt oktatási-fejlesztési stratégiájáról.

 

Kár, hogy mindezt nem prezentálták a helyiek előtt is kedden este.

 

 

 

Király Zsolt

Képek: Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Miért felháborító a nagyszarvai szlovák suli ügye?

 

Nagyszarva: Szlovák osztályt nyittatnának a szülők, ellenáll az önkormányzat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!