Vérlázító kétszínűség. Nagyjából ezzel lehet leginkább jellemezni Bugár Béla legutóbbi interjúját, amely a magyar ellenzéki balliberális Népszavában jelent meg.

 

Annak már nem egyszer tanúi voltunk, hogy a Most-Híd elnöke elvesztette realitásérzékét saját választói irányába is. A mostani nyilatkozattal azonban bebizonyította, hogy nagyobb hatással volt rá a Smer, mint fordítva.

 

Miközben Szlovákiában a magyarlakta vidékek a „kisebbségi status quo” kormányprogram által előírt sérthetetlensége miatt továbbra is az ország elhanyagoltabb régiói közé tartoznak, amelyek nélkülözni kénytelenek többek között az infrastrukturális fejlesztéseket is, addig Bugár Béla Magyarországon a magyar kormány által Felvidékre juttatott forintmilliárdokat bírálja.

 

 hirdetes_400x285  

„Az önök kormánya egyoldalúan előnyben részesít bizonyos köröket, akik a kormány hűbéresei. Fölöslegesen szórják a pénzt”

 

jelentette ki a vegyespárt elnöke szemrebbenés nélkül. Merthogy ide meg oda csorog tízezer euró, de látszatja az nincs. Mondja az a „magyar” politikus, aki a sokmilliós nagyságrendű korrupciós ügyektől hemzsegő szlovák kormánykoalíciót nem csak hogy segített létrehozni, de kétszer még meg is mentette a bukástól. Úgy, hogy Bugár állítólag szeretné megnyerni magának a magyar választókat is az elnökválasztási kampányban… hát így aligha sikerül.

 

Szlovák felügyeletet a magyar támogatásoknak – mert az sokkal megbízhatóbb…

 

Persze aztán rögtön ki is bújt a szög a zsákból: igazából összekapcsolná az általuk (ha van ilyen) nyújtott szlovák állami támogatásokkal a Magyarországról érkező pénzeket.

 

Magyarra lefordítva: szlovák felügyelettel szeretné elosztani a magyarországi támogatásokat. Ezzel nem csak hogy befolyást szerezne a pénzek felhasználása felett, de teljesítené a szlovák politikusok régen áhított vágyát, hogy ellenőrzésük alá vonják a Felvidékre érkező magyar támogatásokat.

 

A sorok között olvasható „ha nem mi oszthatjuk, inkább ne is jöjjön” logikát tessék hát jól megjegyezni, tisztelt felvidéki magyar választó! Mert ennyire fontos a régió fejlődése Bugár Bélának és a Most-Hídnak.

 

Persze a mostani interjú – tartalma és megjelenésének helye miatt – nem a hétköznapi földi halandóknak szólt. Sokkal inkább Bugár liberális kollégáinak Nyugat-Európában. Az üzenet pedig az, hogy az európai parlamenti választásokhoz közeledve Bugár Béla lehet a nyugati mainstream politikusok legfőbb kelet-európai szövetségese Magyarországgal szemben.

 

Ezt továbbfűzve az a kérdés is felvetődik, mennyire gondolja komolyan Bugár az elnökválasztást. Mert a jelek szerint nem a választási siker a célja, hanem hogy pontokat szerezzen az utána következő EP-választásokra.

 

Igaza van a magyar kormánynak abban, hogy rendkívüli tétje lesz az idei EP-választásoknak, és látva a történéseket, egyértelműnek tűnik, hogy mi, felvidéki magyarok is ott leszünk a frontvonalban. Régen volt akkora súlya a döntésünknek, mint jövő tavasszal lesz. Készüljünk hát fel!

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: info.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!