Viliam Čislák egészségügyi miniszter büntetőfeljentést tett pánikkeltés miatt. A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Szakszervezetének Szövetségének (OZSaPA) elnöke, Monika Kavecká szerint nem lepődtek meg az egészségügyi tárca lépésén. A mai naptól körülbelül 600 nővér távozott a megyei kórházakból. Van ahol osztályokat csuktak be.

 

Čislák pánikkeltés okán azért tett feljelentést, mert többek között az OZSaPA elnöknője korábban úgy nyilatkozott, hogy az egészségügy helyzete és nővérek tömeges felmondása miatt 1 millió lakosnak kerül veszélybe a betegellátása.

 

Kavecká ma délutáni sajtótéjékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a nővérek tömeges felmondása miatt kialakult helyzetre a parlament rendkívüli ülésén kéne megoldást keresni.

 

 hirdetes_810x300  

A zsolnai és az eperjesi kórházakba máshonnan „kértek kölcsön” nővéreket

 

Bár az egészségügyi miniszter állítja, hogy a betegellátás és az országos egészségügy nincs krízishelyzetben, a zsolnai egyetemi kórházba a Csacáról (Čadca), Alsókubinból (Dolny Kubín) és Árvanádasdról (Trstená) érkeztek a helyzet mérséklésére nővérek. Erről a Zsolnamegye ispánja, Juraj Blanár tájékoztatott.

 

310551_1200x_sestry_zilina
Zsolnai nővérek, Fotó: sme.sk

 

„A Zsolnai Egyetemi Kórházzal intenzíven kommunikálunk és kórházaink lehetőségeihez mérten fel vagyunk készülve, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítsünk.” – nyilatkozta Blanár.

 

Peter Blaško, a Orvosok Szakszervezetének Szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy a helyzet az orvosok szempontjából súlyos. „A tapasztalt nővér és orvos nem helyettesíthető csapat. És ha el kell képzelnem azt a helyzetet, hogy engem valaki idegen környezetbe helyez át, nagyon gyorsan kell kiismernem magam és minőséges betegellátást nyújtanom, az elég nagy probléma és stresszhelyzet lehet mindkét félnek.” – mondta Blaško..

 

Zsolnáról 175 nővér távozott a mai nappal. Az OZSaPA szerint az újszülöttosztály Zsolnán péntektől zárva van, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztályon egyetlen beteg maradt, mivel nem volt szállítható, az ő ápolására egyetlen nővér maradt az osztályon a húszból.

 

Eperjesen 200 nővér hiányzik a normális működéshez

 

Az eperjesi kórházban 395 nővér adta be felmondását. Az ő pótlásukra a kórház 100 új nővért vett fel, illetve 91 nővér visszamondta felmondását. A nővérhiány az eperjesi kórházban még így is 200 fő körül van. A kórházban korlátozott módban működik a baleseti sebészeti, a sebészeti, a gyermekgyógyászati, a pszichiátria, a szív- és érgyógyászati, a neonatológiai, a nőgyógyászati és az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály. A többi osztály rendben működik.

 

aktuality.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!