Robert Kaliňák ma a HNonline-nak adott interjújában reagált a Bašternák-ügyre. Emlékeztetőül, Ladislav Bašternák 12 milliót eurót fizetett ki készpénzben hét lakásért, majd 2 millió eurónyi adót igényelt vissza az államtól.

 

Kaliňák szerint az ellenzéki képviselők próbálják áfacsalási ügyként előadni az esetet és összekapcsolni a Smerrel.

 

„Ki mondja ezt? Az előző kormány idején nem tettek semmit két évig. Kivizsgálhatták volna, elfoghatták volna a gyanúsítottakat, összefüggésbe hozhatták volna őket magas rangú smeresekkel, mégsem tették. Mert ezek alaptalan gyanúsítgatások.”, mondta a belügyminiszter.

 

Az ellenzék többször kihangsúlyozta az eset kapcsán, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő az ügy főgyanúsítottjától, Ladislav Bašternáktól bérel egy luxuslakást a Bonaparte komplexumban, havi 2800 euróért.

 hirdetes_810x300  

 

„Ő nem egy személyt, hanem egy konkrét lakás bérel. A miniszterelnök tett egy gesztust. Neki hivatalából adódóan joga van lakásra, de nem akarta terhelni az állami költségvetést, ezért magánszemélyként bérelt lakást”, magyarázta Kaliňák.

 

A Bonaparte lakáskomplexum. Luxus-szolgáltatások az adófizetők pénzéből? Forrás: Topky.sk
A Bonaparte lakáskomplexum. Luxus-szolgáltatások az adófizetők pénzéből? Forrás: Topky.sk

 

Kaliňák ismeri, bár nem a szomszédja

 

A belügyminiszter szerint a kormány azonnal reagált, az illetékes szervek pontosan úgy cselekedtek, ahogy azt kell. Kiemelte, hogy a botrány akkor robbant ki, mikor létrejött az új kormány, ezért nem volt idejük védekezni az általuk alaptalannak nevezett vádak ellen.

 

A Bašternák-ügy kapcsán a tranzakció dokumentumait átvizsgáló illetékes adóhivatal két munkatársa egyetlen alkalommal végzett ellenőrzést, majd jóváhagyta a vállalkozó adó-visszaigénylési kérelmét. Azóta a hivatal igazgatóját és az ellenőrzéseket végző osztály vezetőjét előléptették.

 

A belügyminiszter bevallotta, hogy ismeri Bašternákot, de sosem volt a szomszédja.”Évek óta nem tartom vele a kapcsolatot, de tudom kiő. De sosem volt a szomszédom”, mondta.

 

Daniel Lipšic és az ellenzék többi tagja is többször követelte a kormánytól, hogy a parlament foglalkozzon az üggyel - hiába. Forrás: Atlas.sk
Daniel Lipšic és az ellenzék többi tagja is többször követelte a kormánytól, hogy a parlament foglalkozzon az üggyel – hiába. Forrás: Atlas.sk

 

Az ellenzék továbbra is kritikus

 

Az ellenzéki képviselők igyekeznek megtenni mindent, hogy az ügyet „ne söpörhessék újra a szőnyeg alá, a többi smeres botrányhoz hasonlóan”. Ezt Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő mondta, aki szerint szélesebb összefüggésekről van szó, nem csak egy áfacsalásról.

 

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) felszólította Robert Fico kormányfőt, hogy szüntesse meg bérleti szerződését Bašternákkal.

 

„Nincs olyan demokratikus ország a világon, ahol a kormányfő vagy egy magas rangú politikus önként bérelne lakást egy olyan embertől, aki a többi polgártól ellopott pénzből építette meg azt.”, mondta  Matovič.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!