Az osztrák ügyészség az év elején foglalkozott Miroslav Výboh korrupciós ügyével, amelyben korrupció gyanúja merült fel a Pandur páncélozott járművek vásárlása során Csehország részére. A botrány egyetlen elítéltje azonban most változtatott álláspontján és interjút adott – számol be róla a SME napilap.

 

Az egymilliárdos üzlet során megvesztegetés is felmerült, mégpedig háromszor 6 millió eurós tételben. A nyomozást az osztrákok bizonyítékok hiánya miatt leállították.

 

Egy új tanúvallomás szerint azonban a 2007-es nemzetközi botrány mögött épp Výboh, a kormányfő barátja áll.

 

 hirdetes_300x300  

Dalík interjút adott

 

Výboh szerepéről az ügyben az egykori cseh miniszterelnök, Mirek Topolánek egyik segédtisztje és Marek Dalík lobbista beszélt. A prágai bíróság őt ismerte el egyedül bűnösnek, öt évnyi börtönbüntetésre ítélték.

 

A szeptemberi börtönbevonulás előtt Dalík egy interjúban ismertette álláspontját, amelyben sok dologban ködösít. A bíróságon csak annyit ismert el, hogy ő és Výboh is részt vettek azokon az informális találkozókon a cseh kormány képviselői és az osztrák Styer cég között, de a jutalékról szóló állítólagos tárgyalásokat tagadta.

 

Arra figyelmeztetett, hogy a 2007-es ügy érintettjeinek még mindig nagy a befolyása. „Figyelmen kívül hagyva azt, hogy Robert Fico még mindig miniszterelnök és Mirek Topolánek már hét éve nem az, az egész ügynek erős politikai jelentése van és volt.”

 

Dalík elutasította, hogy a jutalékot az ő oldaláról kérvényezték volna. „Egy ajánlatot sem tette, mert azt régen Miro Výboh adta  valamilyen különálló gyűléseken.”

 

Megfelelő ember

 

Dalík szerepe elmondása szerint az volt a Steyer-el folytatott tárgyalások során, hogy megerősítse, Výboh a „megfelő ember”. Erről állítólag egy közös találkozón egyeztek meg, ahol ő Topolánekkal Výboh pedig Ficoval jelent meg.

 

Dalík szeretné az ügy újbóli kivizsgálását, ahol új tények kerülnének nyilvánosságra. Výboh nem kívánta véleméynezni az elítélt új hozzáállását az ügyhöz a SME-nek, az asszisztense által küldött nyilatkozat szerint az ügyet az érvényes bírósági ítélet miatt lezártnak tekinti.

 

A bíróságon Výbohot és Dalíkot mint tanúkat hallgatták ki, a korrupciós vádakat elutasította. A bíróság a vallomását megbízhatatlannak ítélte. A bírónő szerint Výboh szerepét a botrányban nem sikerült tisztázni.

 

Kellemes találkozások

 

A kormányfő 2014 júliusában nyilatkozott a Pandur-botránnyal kapcsolatban, amikor Dalík először beszélt a cseh és szlovák közös találkozókról. Akkor Fico megerősítette, hogy ezekkel a barátaival volt egy találkozója Morvaországban. Akkor kiemelte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy olyan emberekkel találkozzon, akikkel kellemesen érzi magát és szívesen elfogyaszt velük egy pohár bort.

 

Elutasította, hogy valamilyen kapcsolata lenne az üggyel. Výbohról azt mondta, hogy húsz éve ismeri, személyes barátok és nem fogja elítélni.

 

A Smerben Výbohot a kormányfő nem hivatalos tanácsadójának tartják. A múltban a Willing hadipari cégben is érdekelt volt,  részt vettek a Mig29-es vadászgépek karbantartásában, a védelmi minisztérium pedig katonai eszközöket vásárolt tőlük. 2013 óta Monakó tiszteletbeli konzulja

 

sme.sk
kép: sme.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!