A Čistý deň reszocializációs intézet fennállása óta összesen 3,4 millió euró támogatásra tett szert. 

 

A kiskorú lányok megerőszakolásának ügye miatt a médiafigyelem középpontjába került galántai Čistý deň intézet közvetlenül megalakulása után komoly hátszelet kapott Nagyszombat megyei képviselőktől is. A megyét akkor a HZDS-Smer-SOP koalíció vezette, és a megyei bizottságban ott volt Zuzana Miková, az intézet egyik alapítója, aki két évig a megye etikai bizottságának tagja is volt.

 

Az intézet kezdetben csak azokkal foglalkozott, akik önkéntesen vonultak elvonóba, 2004-től azonban megváltozott a helyzet.

 

 hirdetes_810x300  

2004-ben a megye 2,1 millió korona (70 ezer euró) értékben vásárolt meg az intézet számára egy családi házat, azzal az indoklással, hogy a vásárlásra csak a megye pályázhatott a Drogellenes Alapból, az intézet nem.

 

Talán már nem is meglepő, hogy a megyei hivatalvezető a Smer egyik politikusa, Renáta Zmajkovičová volt, akinek neve előkerült a pőstyéni CT-botránnyal kapcsolatban is.

 

Kétes támogatás egyenesen a Kormányhivatalból

 

Miková állítja, hogy a megyei támogatásból nem profitáltak:

 

„Nem kaptunk belőle semmit, csak a gondot. Egy középület felújításának hatalmas gondját.”

 

2009-ben aztán újabb támogatást szerzett az intézet, mikor Miková a Kormányhivatalban dolgozott. Mikor a média felfigyelt erre a részletre, a hivatal leállította a támogatás folyósítását. A kormányhivataltól egy DT Inštitút nevű újonnan alapított szervezet kapott 130 ezer eurót, amiből a megye tulajdonában lévő épületet felújították.

 

A támogatás jogi feltétele azonban az volt, hogy a kérvényező (vagyis a DT Inštitút) rendelkezzen tulajdonjoggal, vagy hosszú távú bérleti szerződéssel az épületre vonatkozóan. A megye azonban állítja, hogy a szervezettel semmilyen hivatalos kapcsolatban nem állnak. Ha ez igaz, úgy a Kormányhivatal kifizetései törvénytelen voltak.

 

Állami pénz állami pénzt fial

 

Az épület megvétele és a későbbi felújítás ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Čistý deň intézet szélesítette szolgáltatásait: már nem csak önkéntesek lakták, hanem a bíróság által végzés alapján intézetbe utalt fiatal- és kiskorú gyerekek is.

 

Az állam pedig havonta, a bentlakók számának arányában jelentős összegekkel támogatta az intézményt – és a felújításnak hála az intézet a korábbi 20-ról 42 kettőre növelte befogadási képességét.

 

Ezzel párhuzamosan nőtt a Munka-, Család- és Szociálisügyi Hivatal által folyósított dotációk nagysága is: míg 2008-ban 20 ezer eurót kapott a galántai intézet, 2014-ben ez az összeg 350 ezer euróra hízott.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!