A parlamentben megegyeztek a képviselők fizetésének 26 százalékos emeléséről, állítja az OĽaNO-NOVA vezetője, Igor Matovič. Szerinte a „csendes egyezséget” Andrej Danko, a parlament elnöke (SNS) szervezte meg, a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.

 

„Ne turkáljanak a képviselők fizetéséről szóló törvényben és ha önök ezt nem „nyitják ki”, akkor mi nem terjesztjük be a képviselők bérének befagyasztásáról szóló javaslatot” – írta le a megállapodás módját Matovič a mai sajtótájékoztatón.

 

Az OĽaNO-NOVA vezetője arra számított, hogy az utóbbi négy évhez hasonlóan a képviselők bérének befagyasztásáról szóló javaslattal ismét a koalíció áll majd elő.

 

 hirdetes_400x285  

„Csak ezen a héten tudtam meg Andrej Danko javaslatát, hogy csendesen fegyverkezik, az ellenzék erre ne figyelmeztessen és mi nem csinálunk vele semmit” mondta Matovič. Elmondása szerint 2017 januárjától 26 százalékkal, vagyis 927 euróval nőhet azon képviselők fizetése, akik nem Pozsony megyéből származnak.

 

Felszólította a kormányfőt

 

Matovič állítja, hogy egy ilyen egyezséget csak Robert Fico kormányfő (Smer-SD) állíthat meg rövidített törvényhozási eljáráson keresztül. „Ezért felszólítom, hogy a legközelebbi kormányülésen fogadjanak el egy rövidített törvényhozási eljárásra vonatkozó javaslatot a képviselők bérének befagyasztásáról” – tette hozzá. Mint parlamenti képviselő, a mai nap folyamán ő is benyújt egy hasonló javaslatot, lemásolva a kormánykoalíció képviselőinek előző évi javaslatát.

 

„Ugyanazt a javaslatot nyújtom be, hogy törvényhozási folyamatba kerüljön, tekintettel arra, hogy két gyűlésen kell megvitatni és mindeközben lehet, hogy kiraknak a parlamentből, szóval minden bizonnyal a javaslatom nem lesz elfogadva”

 

Ő maga ellenzi a képviselők fizetésének emelését, elmondása szerint az állam eladósodottsága folyamatosan nő, míg 2006-ban 15,2 milliárd euró volt, addig az elmúlt év végén már 41,3 milliárd euró. A képviselők nagy része pedig szerinte nem érdemel béremelést, ugyanis nem sokan semmit sem csinálnak.

 

„Valaki de facto nyolc hónapja nem szólalt fel a parlamentben, nem nyújtott be törvény- vagy megoldási javaslatot, amivel segíteni szeretne az embereken, a nyolc hónap alatt átlagosan pedig havonta 3000 eurót kaphatott kvázi a semmiért.”

 

aktuality.sk
kép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!