Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerint Szlovákia alábecsülte a fasizmus és a szélsőségek új hullámát, a közösségi hálók ellenőrizetlenek és felelőtlenek, sokszor olyan információk jelennek meg rajta, amelyek összeegyeztethetetlenek a szlovák állam lényegével.

 

„Szóval választ adni erre [a jelenségre] nem elég, szükség van nyomásgyakorlásra is”

 

Mondta a kormányfő, aki mai sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal és Robert Kaliňák belügyminiszterrel közösen jelentette be egy új rendőrségi alakulat létrehozását, amelynek feladata a szélsőségek és a terrorizmus elleni harc lesz. Az úgynevezett Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Harc Nemzeti Alakulata a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) részét képezi.

 

A belügyminiszter elitalakulatnak nevezte az egységet, amely a szélsőséges és terrorista elemeket illetve azok finanszírozását vizsgálja majd. Az alakulatban több mint 100 rendőrtiszt teljesít szolgálatot. Robert Kaliňák elmondta, hogy az állam szavatolja számukra a „zavartalan munkavégzést”.

 hirdetes_810x300  

 

Vajon az ő műküdésük mennyire lesz átlátható?, Forrás: Cas.sk

 

Korrupció ellenes harc helyett terrorizmus és szélsőségek

 

Az új alakulat létrejöttét Tibor Gašpar a társadalmi igény megjelenésével indokolta – bár az utóbbi időkben sokkal inkább a korrupció foglalkoztatja az embereket. Ennek ellenére a rendőrfőkapitány felszólította a Főügyészséget, hogy az új egységgel karöltve vegyék fel a harcot a terrorizmussal és a szélsőségekkel szemben.

 

„Mert itt a bevett gyakorlattal van a probléma, új szabályokra van szükség arra, hogyan szűrjük ki az egyes megnyilvánulásokat, amelyeket már szélsőségeknek nevezhetünk”

 

Célkeresztben (egyelőre) Kotlebáék

 

A megyei választások közeledtével szinte mindegyik párt (kormányoldali vagy ellenzéki) szeretné kiütni a nyeregből Marián Kotlebát és az ĽSNS-t. Bugár Béla korábban azt hangoztatta, hogy a megyei választások során koalíciókra van szükség, hogy megakadályozzák, hogy Kotleba pártja újabb megyéket szerezzen meg – Besztercebányán kívül.

 

Az új alakulat létrehozásának időzítése így sokkal inkább indokolható a közelgő megyei választásokkal, mint a társadalmi óhajjal. Mindenesetre Fico megint megragadta az alkalmat, hogy Kotlebáékat bírálja:

 

„A fasizmusnak még ma is vannak maradványai. Zöld trikókban látunk masírozni embereket a vonatokon. Rendről beszélnek, miközben csak egy olyan ideológiát terjesztenek, amelynek köszönhetően szlovák falvak tucatjait irtották ki”

 

A szlovákiai szélsőséges, félkatonai csoportokról és ezek hátteréről ide kattintva olvashat bővebben.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!