„Miközben a hadsereg raktárából gránátok tűntek el, a politikusok Danko-postással foglalkoznak” – ezzel a címmel írt kommentárt Ondrej Matej, a Közlekedési és Gazdasági Intézet igazgatótanácsának elnöke a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap hasábjain, felhívva a figyelmet, hogy Szlovákiában érzéketlenné válik a közvélemény és a média a lényeges kérdések iránt.

 

Akár egyetértünk, akár nem a fenti állítással, tény, hogy a szlovák hadsereg trencséni raktárából halált okozó fegyverek tűntek el. A Markíza televízió értesülései szerint 120 gránátnak és 11 páncéltörő rakétának veszett nyoma. Az ügyben a NAKA folytat nyomozás. Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter már el is kezdte a nagytakarítást, legalább 20 tisztet vonna felelősségre a lopás és a miatta kitört botrány miatt.

 

„Ez felettébb kellemetlen ügy, és természetesen minden eshetőséget megvizsgálunk. De jelenleg nem szívesen osztanék meg információt, nehogy valamilyen módon beavatkozzam a nyomozásba”

 

tért ki a kérdések megválaszolása elől a védelmi miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

Közel 20-an kerülhetnek bíróság elé

 

A lopás során egy embert biztosan elítélnek, a raktár készleteiért felelős tiszt állítólag úgy írta alá a kiadási bizonylatot, hogy nem ellenőrizte át fizikailag is a kiadott tételeket. Bíróság elé várhatóan további 17 ember áll.

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lett a sorsa az ellopott gránátoknak, de a nyomozóhatóságok azzal az eshetőséggel is számolnak, hogy külföldön kötöttek ki. A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint további katonai muníció hiányát a leltárellenőrzés eddig nem erősítette meg, ugyanakkor Gajdoš csak ezután terjesztette ki a leltárt a hagyományos és föld-levegő rakétákra.

 

Hogy az ellopott gránátok és páncéltörők külföldön találtak új gazdát annál is valószínűbb, hogy Szlovákia az elmúlt két évben nemegyszer keveredett már fegyverkereskedelmi botrányba. A Szlovákiában forgalomból kivont és hatástalanított fegyverek különböző úton módon más ország bűnszervezeteihez, vagy épp terroristákhoz kerültek.

 

Gyenge szabályozás és gumitörvények

 

A Magyar Idők magyarországi napilap ma közölt cikkében arról ír, hogy szlovák fegyverek tízezrei kerültek az európai feketepiacokra.

 

„A lengyel és a svéd rendőrök február közepén két olyan csempészbandát fogtak el, amelyek legalább 1800 hatástalanított, majd visszaalakított fegyvert dobtak piacra 300 százalékos haszonnal. A Szlovákiá­ban még a törvényszigorítás előtt kiselejtezett és egy fázisban hatástalanított fegyvereket hamis iratokkal felvásárolták, színházi kellékként Lengyelországba, illetve Svédországba szállították, ahol minimális ráfordítással élessé alakították vissza azokat, majd ­piacra dobták őket.”

 

Az unió tagállamai között eltérőek a szabályozások a fegyverek hatástalanítására vonatkozóan. Szlovákiában például már az is elégséges módszernek bizonyul, ha a kiselejtezett fegyvert egy egyszerű fémdugóval látják el (ez jelenti az egy fázisban történő hatástalanítást). A fémdugó azonban nagyon könnyen, szinte egyetlen mozdulattal eltávolítható.

 

Az elmúlt időszak botrányai arra mutatnak rá, hogy Szlovákia a nemzetközi fegyverkereskedelemben kiemelkedő helyet foglal el. Elvileg kiselejtezett fegyvereit szlovák cégeken keresztül exportálják, majd olyan szervezeteknél kötnek ki, mint a szicíliai maffia, a Cosa Nostra, a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető terroristasejt, nem beszélve a szélsőjobboldali szervezetekről vagy a brit bűnbandáról, ami 30 szlovák lőfegyverhez jutott hozzá.

 

Így jutottak szlovákiai fegyverek Nagy-Britanniába. a csehországi Jablunkán illetve a szlovákiai Máriatölgyesen (Dubnica nad Váhom) vásárolták meg őket még expanziós fegyverként, majd Simonyon (Partizánske) és Óbarson (Starý Tekov) újra gazdát cseréltek – ekkor már alkalmasak voltak éles lőszer kilövésére. Innen kerültek a terroristák és a brit gengszterek arzenáljába. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Brad Pitték is megjárták a szlovák fegyverekkel

 

A Magyar Idők értesülései szerint a magyarországi Terrorelhárítási Központ (TEK) 2011-ben is szlovák fegyvereket foglalt le Brad Pitt egyik filmjének budapesti forgatásán. Színházi kellékfegyverekként került a stábhoz, egy brit cég adta nekik bérbe. Piaci értékük nagyjából 320 ezer euró volt.

 

Szlovákia 2016-ban keveredett bele egy több közép-európai országot érintő nemzetközi fegyverbotrányba. 200 millió euró értékben szállítottak halált okozó fegyvereket és muníciót Pozsonyból a Közel-Keletre, ahol aztán a harcoló felek valamelyikéhez került, nem kizárt, hogy terrorista-csoportokhoz is. Robert Fico kormányfő akkor azt nyilatkozta, nem érti a sajtó és az oknyomozó újságírók felháborodását, a fegyverkereskedelem is ugyanolyan üzlet, mint bármelyik másik.

 

 

Körkép.sk, MagyarIdok.hu, TVnoviny.sk

Nyitókép: teraz.sk

Kapcsolódó cikkek:

 

Szlovákiai fegyverekkel szerelkeztek fel a svédországi bűnbandák

Szlovákia nemzetközi botrányba keveredett. Terroristák kezébe kerültek a fegyvereik

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!