Csáky Pál (MKP) EP képviselő a Hír TV-nek az Európai Bíróság mai ítéletéről:

 

Nem volt szerencsés ez a lépés a két kormány részéről. Várható volt, hogy ez a döntés fog születni, ugyanis a probléma politikai és szakmai jellegű. A bíróság nem hivatott arra, hogy a politikai illetőleg szakmai döntést felülírja. A bíróság két dolgot vizsgálhatott meg. Az egyik, hogy jogszerű volt-e a döntés, megfelel-e az Európai Unióban érvényes jelenlegi jognak, erre nem mondhatott mást, mint azt hogy igen. A másik pedig az, hogy fedi-e a tartalmat az a cím amely alapján ezt a döntést meghozták. Mindenki tudja, hogy igen. Tehát várható volt a döntés, nem hiszem, hogy szerencsés volt az Európai Bírósághoz fordulni. Magyar és szlovák nyelven ezt többször elmondtam tavaly is.

 

Úgy érzem és attól tartok, hogy Magyarországon másod és harmadrangú témákról folyik a vita. Érezhetően ez már a választási kampány előszele.

 

 hirdetes_810x300  

Azt látom, hogy a szlovák kormány megpróbál racionálisabban mozogni. Szeretném felhívni a magyarországi döntéshozók figyelmét, hogy az az álom, amiről Budapesten gyakran beszélnek, hogy van egy Visegrádi Négyek, amelyek az életünket és a vérünket elven működik, ez soha nem volt és soha nem is lesz.

 

Csáky Pál. Kép: reprofoto (Hír TV)

 

A szlovák és a cseh kormány mindig a német elvárásoknak fog viselkedni, és ha az elkövetkező időszakban egy ilyen kérdés az élére áll, akkor biztos, hogy a V4-ek néhány perc alatt nagyon komoly sérelmet szenvednek.

 

Arra gondolok ugyanis, hogy a német választások után a németek egyértelműen előjönnek majd egy új elképzeléssel Európa jövőjét illetően. A csehek és a szlovákok ezt el fogják fogadni, ez csak idő kérdése.

 

Még csak azt sem mondhatom, hogy Lengyelország és Magyarország együtt marad kívül egy ilyen új együttműködési formából, mert a lengyel-magyar együttműködést is az orosz viszony eléggé szétválasztja.

 

Magyarországnak perspektivikusan azzal kell szembenéznie, hogy a balkánra sodródhat. Ez nagyon nem lenne jó. Úgy gondolom, hogy az a filozófia, hogy nulla embert fogadunk be, ez nem tartható. Nem kell lebontani a kerítést, a kerítés arra szolgál, hogy az ellenőrizetlen tömeges migrációt megakadályozza.

 

Csáky Pál. Kép: reprofoto (Hír TV)

 

Ugyanakkor azoknak az embereknek, akik a nemzetközi konvenciók értelmében, a genfi konvenciók értelmében is menekülti státuszra jogosultak, azoknak azért segíteni kellene. Magyarországnak is szerintem azt kellene mondani, amit már Szlovákia többé-kevésbé mond: hogy annyi embert fogadok be, amennyit én mondok, azokat, akiket én megjelölök, és akkor, amikor ez nekem megfelel.

(…)

Ennek a témának a megoldása nem függ össze azzal, hogy Fico szocialista vagy nem szocialista. A Fico-kormány pragmatikus és pragmatikus is volt. Úgy fog viselkedni, ahogy az előbb elmondtam. Nem szeretném, hogy ha bárki illúziókat táplálna akár a szlovák, akár az elkövetkezendő cseh kormányokkal kapcsolatban. Ezt ma már itt deklarálták, hogy az Európai Néppárt elfogadja az Európai Bíróság döntését, sőt, üdvözlik azt. Valószínűleg fokozódni fog a nyomás Magyarország felé. Úgy gondolok, hogy az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárásokat helyez kilátásba, vagy indít be. De nem ez a téma. Ezek a másodrangú, járulékos problémák.

 

A stratégiai kérdés a fontos, az, hogy az őszi német választások után merre fog menni Európa, és ott Magyarország európai első osztályt tud-e játszani, ha már foci hasonlattal élhetek, vagy pedig megpróbálják kiszorítani és lecsúszik a Balkán felé. Ez egy nagyon nagyon veszélyes játék.

 

Hír TV – Hibár követ el a magyar kormány

Háttér

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!