Szlovákiában rohamosan növekszik a nyugdíjasok száma. A társadalom elöregedése  összeurópai  jelenség. Nálunk 2005-ben még 912 ezer fő volt az öregségi nyugdíjból élők száma. Mára ez a szám 1,061 millióra nőtt.

 

A szlovák kormány már korábban (a 2008-2009-es gazdasági válságra válaszul) a nyugdíjkorhatár kitolásával válaszolt. A jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt minden évben 76 nappal emelik egészen addig, míg el nem érik a 66 éves határvonalat. Persze, arra nincs garancia, hogy majd az akkor regnáló kormányzat itt meg is áll.

 

Van mitől tartaniuk a mai harmincasoknak

 

 hirdetes_810x300  

Az OECD legfrissebb tanulmánya még ennél is magasabb nyugdíjkorhatárt jósol 40 évvel későbbre – nem csak nekünk, de a többi európai országnak is. Van mitől tartaniuk a mai harmincasoknak.

 

Szlovákia az OECD tagországok közül az ötödik helyre kerül, ami a nyugdíjba vonulás életkorát illeti. Ez 68 év lesz. Forrás: OECD

 

Szlovákia e tekintetben a britek, az írek, a portugálok és finnek csoportjába került, ahol nem kevesebb, mint 68 évesen kellene nyugdíjba mennie a hétköznapi embernek – már, ha pénzügyileg (!) kiegyensúlyozott szociális rendszert akarunk.

 

Egy évvel kevesebbet kéne dolgozniuk (tehát 67 évet) az amerikaiaknak, a norvégoknak, az izlandiaknak, az ausztráloknak és az izraelieknek. A legnagyobb változás Dániára vár: a jelenlegi korhatár 9 évvel emelkedne, így az első nyugdíjukat 74 évesen vehetnék át. A hollandok és az olaszok 71 évesen.

 

Valamivel jobb a helyzetük az OECD szerint a svájciaknak, svédeknek, japánoknak, a magyaroknak, lengyeleknek és cseheknek, náluk a várható nyugdíjkorhatár 65 év lenne.

 

És vannak nyertesek is. Franciaországban a várható korhatár 64 év lesz, Görögországban 62, Törökországban 61, Szlovéniában és Luxemburgban 60 év. Épp ez az utolsó országcsoport jelzi leginkább, hogy a nyugdíjrendszer legfőbb problémája a lakosság elöregedése – a fenti országok legtöbbjében nő a népesség.

 

Amiről csak halkan beszélnek

 

Szlovákiai viszonyok

 

Egy mai negyvenes férfi leghamarább 2043-ban mehet nyugdíjba, egy harmincas pedig 2054-ben. Ha követjük az OECD becslését, akkor várhatóan (talán még 2060 előtt) 68 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.  És hogy mennyi lenne az átlagnyugdíj?

 

Ma az átlagos öregségi nyugdíj nagysága 425 euró. 2040-ben (23 év múlva!) várhatóan 473 euró lesz, sőt 2050-ben 472-re csökken – vagyis a harmincasok és fiatalabbak kilátásai kifejezetten rosszak. Javulás csak 2060-ra várható (ha megérjük), akkor emelkedne a nyugdíj nagysága 483 euróra.

 

Persze, csak ha lesz elég pénz az államkasszában…

 

Ódor: Vagy megadóztatjuk a fiatalokat, vagy visszavágjuk a nyugdíjakat

 

Demográfiai zsákutca

 

Szlovákiában az elmúlt csaknem 50 év során 100 ezerről 50 ezerre csökkent az élveszületések száma. Egyszerűen nincs, aki a hamarosan nyugdíjba vonuló legnépesebb korosztályra vagy épp helyette (1955-1970 közötti születésűek) dolgozzon.

 

Bár Magyarországon a népességfogyás sokkal látványosabb volt, mint Szlovákiában, az OECD szerint a magyar nyugdíjrendszer jóval stabilabb lábon áll ma, mint a szlovákiai. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az elöregedés Európa egyik legnagyobb kihívása, de közel som okoz olyan problémákat, mint a népességrobbanás, amit például az EU-n kívüli országokban tapasztalhatunk.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!