Peter Pellegrini eddigi bevételei nem tették lehetővé, hogy 245 ezer euró + jelzáloghitel értékű luxuslakást vásároljon Pozsonyban, a Duna partján.

 

A szlovák kormányfő bevételeit és anyagi helyzetét a DenníkN vette górcső alá. Peter Pellegrini a terjedelmes cikk szerint továbbra sem tisztázta, honnan van annyi bevétele, hogy meg tudja engedni magának ingatlan kiadásait.

 

Az új kormányfő nemrég luxuslakást vásárolt a Duna partján levő lakóparkban, de nem tudja megmagyarázni, honnan volt rá pénze és miből győjtött rá össze. A Pozsony belvárosában található lakásért 245 ezer eurót fizetett, a fennmaradó részt jelzáloghitellel fogja törleszteni.

 

 hirdetes_810x300  
FPeter Pellegrini új lakása a Dunára néz. Kép: DenníkN

 

Röviden összefoglalva: Peter Pellegrini (Smer) kiadásai meghaladják a hivatalosan bevallott bevételeit. A különbség konzervatív számítások szerint mintegy 100 ezer euró. A kormányfő több mint tíz éve nem rendelkezik semmilyen más, csak állami bevétellel.

 

A DenníkN megvizsgálta a kormányfő összes elérhető bevételét, találkozott Pellegrinivel, kérdéseket küldött neki. Csakhogy sem a személyes találkozó, sem az írásos válaszok nem adtak magyarázatot a vagyona eredetével kapcsolatos kérdésekre.

 

Pellegrini (Smer) elismerte azt is, hogy folyó bevételein kívül több tízezer eurós bevétele van banki kamatokból is. Ilyen értékű kamatra viszont csak akkor lehet szert tenni, ha több százezer euró van a számláján. Az új kormányfő nem magyarázta meg azt sem, honnan tett szert ilyen összegre. Eddigi vagyonbevallásaiból ez nem derül ki, a törvény ugyanis nem kötelezi erre.

 

A luxuslakást abban az időben vásárolta, amikor a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesként a J&T és a HB Reavis cégek „stratégiai befektetéseiért“ lobbizott Pozsonyban. Egy ilyen státusz az említett cégeknek több tíz millió eurós spórolást jelentett. Pellegrini összeférhetetlen helyzetben volt, mivel zuckermandeli lakását a J&T-hez közeli cég árulta. Pellegrini elküldte a DenníkN-nek hitelszerződését és az igazolást, hogy eddig 245 ezer eurót fizetett a lakásért.

 

Az ellenzék az ügy kirobbanása után parlamenti meghallgatásra hívja be a kormányfőt. A Vladimír Sloboda (SaS) vezette összeférhetetlenségi bizottság ülésén a vagyoni helyzetével kapcsolatban felmerült kételyekkel kapcsolatos kérdésekre fog kelleni írásban vagy szóban válaszolnia.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!