A belügyminiszteri belső ellenőrzés tegnap a NAKA-nál tartott razziát, egy korrupcióellenes egységnél dolgozó nakás rendőrt őrizetbe vette – épp korrupció gyanúja miatt. Az Aktuality.sk értesülései szerint ahhoz a Vassal EKO nevű céghez vezetnek a szálak, amellyel szemben legutóbb az a vád merült fel, hogy illegálisan veszélyes hulladékot hord az épülő R7-eshez, ami aztán az autópálya betonfalai közé rejtenek.

 

A belső ellenőrzés  a NAKA pozsonyi irodáján kívül a fővárosi második kerületi rendőrkapitányságon is megjelent, ott szintén őrizetbe vettek egy rendőrt, valamint két civilt is letartóztattak.

 

A belügyminisztérium sajtóosztálya elismerte, hogy korrupció tevékenység miatt vettek őrizetbe négy személyt, és hamarosan megtörténhet a vádemelés is. A letartóztatások az Aktuality.sk értesüései szerint egy pozsonypüspöki illegális szemétlerakóval függnek össze.

 

 hirdetes_810x300  

Már vizsgálják, valóban veszélyes anyagokat használnak-e az R7-es építésénél

 

A pozsonypüspöki illegális szeméttelepről a szlovák sajtóban már többször jelent meg riport. A hulladék a Vassal EKO nevű vállalat újrahasznosító telepének közvetlen szomszédságában található. A cég eddig úgy nyilatkozott, hogy semmi köze a szeméthegyhez, nem az övé a telek, és fogalma sincs, ki vitte oda a hulladékot.

 

A pozsonyi Járási Hivatal szerint a területen a háztartási hulladék 2008 után jelent meg.

 

„Tény, hogy a szeméttelep a Vassal EKO tevékenységével egyidőben jelent meg a területen, ezt bizonyítják a műholdas felvételek is”

 

írta korábban a Bratislavské noviny. A Plus 7 dní információi szerint a cég még 2012-ben kapott egy 12 ezer eurós pénzbírságot a környezetvédelmi felügyelettől, ám ezután hosszú időre elcsendesült az ügy.

 

Újabb veszélyes illegális szeméttelep a Csallóközben? Kétszer is megbírságolták az üzemeltetőt

 

Közös hajókázás

 

Ami a letartóztatott rendőröket illeti, a szlovák hetilap olyan fotókra hívta fel a figyelmet, amelyen – a lap állítása szerint – a Vassal EKO vezetősége együtt hajókázik egy jachton a környezetvédelmi járási hivatal egy akkori alkalmazottjával és két rendőrrel – egyikük a NAKA-nál dolgozott.

 

A pozsonyi rendőrség néhány héttel ezelőtt az egyik pozsonypüspöki illegális szemétlerakat kapcsán büntetőeljárást indított egy 62 éves személy ellen, aki a vád szerint 2009-től folyamatosan hordott a területre különféle típusú hulladékot – háztartásit, építésit, földet, biológiai hulladékot de még autóroncsokat is.

 

A gyanú szerint másoknak is megengedte, hogy oda illegálisan szemetet hordjanak.

 

„A törvénytelen hulladékelhelyezés miatt okozott kár nagyságát 297 ezer euróra becsülik áfa nélkül“

 

közölte a rendőrség szóvivője. A gyanúsított jelenleg is őrizetben van, ha a bíróság elítéli, 3-8 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

 

Szennyezett földből épül a pozsonyi D4-es körgyűrű? A hatóságok már vizsgálják az ügyet

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!