Ha szeptemberben tartották volna az államfőválasztásokat, akkor a második körben Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter Andrej Dankoval (SNS) került volna szembe – derül ki a Focus legfrissebb felméréséből. Kotleba megelőzi Bugárt.

 

Az 1015 választópolgárt megkérdező felmérés szeptember 18. és 25. között zajlott. Ekkor még nem lehetett tudni, ki lesz az MKP jelöltje, így Menyhárt József még nem szerepel a listán.

 

Bugár Béla, most-hidas pártelnök 7,9 százalékot kapotta  Focustól, ez egyelőre csak a hatodik helyre elegendő. A statisztikai hibahatárt is figyelembe véve Bugár választási potenciáljának felső határa valahol 10 százalék körül mozog, alsó határa pedig 6,5 százalék.

 

 hirdetes_810x300  

Bugárt megelőzve Marián Kotleba az ötödik helyen végzett a felmérésben 8,7 százalékkal. Őt Štefan Harabin legfelsőbb bíró előzi meg 9,1 százalékkal. A dobogós harmadik helyen Robert Mistrík végzett 9, százalékkal, a másodikon Andrej Danko szlovák nemzeti pártelnök 12,3 százalékkal. A Focus felmérése  szerint toronymagasan vezet Miroslav Lajčák smeres külügyminiszter 26 százalékos eredményével.

 

A lista összesen 17 nevet tartalmaz, közülük azonban többen jelezték, hogy nem vállalják a megmérettetést. Így tett például a legjobban szereplő Lajčák is, és néhány hete Andrej Danko is elutasította a lehetőséget. Peter Pellegrini némi fáziskéséssel nemrég szintén elutasította az indulásáról szóló híreket, így már nem is kapott helyet a felmérésben.

 

Így az első releváns név a listán Robert Mistrík, a maga szerény 9,5 százalékával. Már most tudni lehet, hogy az igencsak ellentmondásosan megítélt Harabin is megmérkőzik az elnöki székért. Kotleba és Bugár szintén hivatalosan is indulnak a választáson. Milan Krajnaik (Sme rodina) szintén, bár a jelenlegi 2,5 százalékos támogatottsága egyelőre nem túl bíztató számára.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!