Nyitókép: SITA, Martin Medòanský

 

Az elnöki palotáért vívott harcot Miroslav Lajčák és Robert Mistrík vívhatná meg egymás között – derült ki a Focus legújabb felméréséből. Lajčákon és Mistríken kívül versenyben van még Štefan Harabin, Bugár Béla és Marian Kotleba is. Az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet viszont furcsamód nem is mérték.

 

Amennyiben az államfőválasztást novemberben tartanák, akkor az emberek 32,3%-a Miroslav Lajčák külügyminiszterre adná szavazatát. Lajčákot Robert Mistrík tudós követi 11,7%-kal, a harmadik helyen pedig a Legfelsőbb Bíróság bírája, Štefan Harabin áll 10%-kal.

 

 hirdetes_810x300  

Mindez a Focus-ügynökség felméréséből derült ki, amit noveber 7. és 14. között 1012 válaszadó megkérdezésével végeztek el. Az államfőválasztás 2019 tavaszán lesz, ám vannak olyan jelöltek, akiknek az indulását hivatalosan még be sem jelentették.

 

Infografika forrása: Aktuality.sk

 

A negyedik helyen a koalíciós Most-Híd elnöke, Bugár Béla végzett a szavazatok 9,2%-val, az ötödik Marian Kotleba lett 8,9%-kal. Utánuk következik az OĽaNO-s Veronika Remišová 7,9%-kal, valamint František Mikloško 6,3%-kal.

 

Zuzana Čaputovát a megkérdezettek 4,1%-a választaná államfőnek, míg Eduard Chmelárt a válaszadók 3,3%-a. A szavazatok 3%-át a Sme rodina képviselőjére, Milan Krajniakra adnák. A szavazatok egy százalékát sem szerezné meg Juraj Zábojník (0,9%), Gabriela Drobová (0,7%), Róbert Švec (0,6%), Bohumila Tauchmannová (0,4%), Oskar Fegyveres (0,4%) és Radovan Znášik (0,2%).

 

A felmérés érdekessége, hogy az államfőválasztáson való indulását szintén bejelentő Menyhárt Józsefet (MKP) nem is mérte. Az, hogy Menyhárt nem került fel a Focus-listájára, különös. A Focus annak ellenére feledkezett meg az MKP jelöltjéről, hogy annak már a felmérés időpontjában ismert volt a jelöltsége (szeptember 29-én, az MKP ünnepi kongresszusán jelentette be). További érdekesség, hogy Menyhárttal ellentétben – aki indul – olyan lehetséges államfőjelölteket is mért a Focus, akik hivatalosan még be sem jelentették indulásukat (lásd Lajčák, Remišová).

 

Forrás: Facebook Focus

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 27,4%-a nem tudja kire adná a szavazatát, 9,3%-uk el sem menne választani, míg a fentebb feltüntetett államfőjelöltek közül a választók 63,3%-a találna olyan jelöltet, akit bekarikázna.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!