Nyitókép: aktuality.sk

 

Talán a rendőrök sem gondolták, hogy októberben a Marian Kočnernél tartott házkutatás során a Gorilla ügyirat hanganyagára lelnek majd. Ha a szlovák sajtóban megjelent hírek igaznak bizonyulnak, az nagyon sokaknak okoz majd fejfájást.

 

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint 2006-ban a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) készített egy leiratot azokról a beszélgetésekről, melyeket egy pozsonyi lakásban hallgattak le. A 2011-ben az internetre felkerülő Gorilla-akták szerint a szlovák politikai elit képviselői, valamint magasrangú állami hivatalnokok találkoztak a Penta pénzügyi csoport képviselőjével. A leiratból fény derül a második Dzurinda kormány idején történő privatizációk körüli korrupciós ügyekre.

 

Az ügyészség a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem erősítette meg, hogy valóban előkerült a Gorilla hanganyaga.

 hirdetes_810x300  

 

Marek Gajdoš, a Gorilla-nyomozócsoport korábbi vezetője a napvilágra került információkra reagálva elmondta, hogy mikor 7 évvel ezelőtt vizsgálódni kezdtek az ügyben, kollégáival várták, hogy egyszer csak valahol felbukkanik majd a hanganyag, így nem érte meglepetésként a dolog.

 

„Ha feltételezzük, hogy a felvétel használható, az a nyomozás szempontjából nagy eredmény lenne. Az Alkotmánybíróság ebben az ügyben hozott megállapítása fényében azonban valószínűleg nem lesz alkalmazható.”

 

mondta Gajdoš utalva arra, hogy a nyomozások ellenére az Alkotmánybíróság korábban úgy döntött, hogy a lehallgatás nem volt összhangban a törvénnyel.

 

A Gorilla-ügyirat leirata szerint a Penta főnöke, Jaroslav Haščák egy Vazovova utcai lakásban politikusokkal és politikai jelöltekkel találkozott, hogy különféle sefteket egyezzen meg az SDKÚ, az MKP, a KDH vagy épp a Pavol Rusko féle ANO és a Smer számára. Az ügyirat szerint megfordult a lakásban például Robert Fico is.

 

A legfrissebb információk szerint Kočner széfjében egy USB-kulcson találták meg a hanganyagot a találkozókról. Hogy miképp kerülhetett hozzá az anyag, egyelőre nem tisztázott, korábban azonban a rendőrség rendelkezett olyan belső információkkal, amelyek szerint a felvételekkel zsarolni akart néhány embert.

 

dennikn.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!