A Körkép.sk-n többször is beszámoltunk már a szlovák közszolgálati televízió legújabb műsoráról, melyben a „legnagyobb szlovákot” keresik. A most már teljes 100-as listát a nézők szavazatai alapján állították össze.

 

Tavaly november 1-jén indította el az RTVS a szavazást, melynek során december 31-ig lehetett leadni a voksokat. A beérkezett szavazatok alapján aztán elkészült a rangsor, mely nem egyszer felháborította a szlovákiai magyarokat is. Ugyanis olyan személyeket is találunk a listán, akik utólag erőteljes szlovákosításon estek át – csak hogy néhány példát említsünk, 22. a sorban Mária Terézia, 98. Corvin Mátyás (Matej Korvín), 19. Benyovszky Móric (Móric Beňovský).

 

Tetten ért elszlovákosítás: Így lett Gróf Benyovszky Móricból Móric Beňovský

 

 hirdetes_810x300  

A top 100-as listán ugyanakkor jelenkori sportolók, politikusok és más ismert személyek is helyet kaptak. 13. például a tavaly februárban meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak, 15. Vladimír Mečiar egykori kormányfő, 20. Marek Hamšík focista. Robert Fico exkormányfő a 35. helyen zárta a versenyt, jócskán lemaradva mögötte az 55. helyen Andrej Kiska szerepel, 58. Andrej Danko, 68. pedig Miroslav Lajčák.

 

Az első 10-ben a következő neveket találjuk – nem a beérkezett szavazatok mennyisége alapján:

 

Marika Gombitová, énekesnő

Anton Srholec, pap

Peter Sagan, kerékpározó

Andrej Hlinka, politikus

Cirill és Metód, hittérítők

Juraj Jánošík, betyár

Gustáv Husák, politikus

Alexander Dubček, politikus

Milan Rastislav Štefánik, politikus

Ľudovít Štúr, politikus

 

Teller Ede, a szlovák mítoszgyártás újabb áldozata

 

Hogy ki lesz a legnagyobb szlovák, az május 1-jén derül ki. Az első 10 végső sorrendjéről a nézők döntenek majd sms-szavazás során. Addig is mind a tíz jelöltet külön műsorban mutatják majd be, mindegyik személyiségnek lesz egy „védője” is, akinek állításait dokumentumfilm-bevágásokkal támasztják majd alá. A közismert személyekből álló védők állításait aztán egy szakember is véleményezi – cáfolja vagy megerősíti az elhangzott állításokat.

 

A 100-as lista 24 ezer sms-szavazat alapján állt össze. A teljes lista itt érhető el.

 

Az RTVS november 1-től keresi a “legnagyobb szlovákot”. De mit keres a listán Mária Terézia?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!