A Focus-ügynökség legutóbbi felmérése szerint Peter Pellegrini kezd túlnőni Robert Ficon a Smer választói körében. A SME napilap megrendelésére készített felmérés azonban sok más összefüggésre is rávilágított, ugyanis a válaszadókat arról is megkérdezték, hogy melyik pártelnököket tartják a legmegbízhatóbbnak.

 

A Smer választói körében viszonylagos bizalmat élvez Andrej Danko SNS-es pártelnök, akiben a legnagyobb kormánypártra voksolók 50 százaléka bízik meg. Bugár Béla a harmadik legmegbízhatóbb, de ez is csak a smeres választók 37 százalékának szimpátiájára elegendő.

 

Az SNS választói körében Bugár és Fico kevésbé megbízhatóak: mindössze a szlovák nemzetiekre voksolók 36 százaléka szimpatizál velük. Igaz azonban az is, hogy a többi pártelnök még ennyire sem hiteles a szemükben.

 

 hirdetes_810x300  

Nagyon érdekes a Most-Híd listája. A három legmegbízhatóbb pártelnök (természetesen) Bugár Béla 95 százalékkal, majd hatalmas szünet után Richárd Sulík ellenzéki képviselő következik (a vegyespárti választók 28 százaléka tartja megbízhatónak), és a harmadik helyen 25 százalékkal Andrej Danko jön. Ez az eredmény egyrészt arra utal, hogy a Most-Híd választói számára a Smerrel kötött koalíció továbbra sem támogatandó lépés, másrészt a nagy különbség az első és második helyezett között azt jelzi, a Most-Híd „elárvult”: lehet-e bízni abban az ellenzéki politikusban, aki bírálja a kormányt, amelynek része a Most-Híd, és lehet-e bízni a korrupciós botrányokba keveredő koalíciós partnerekben.

 

Csak egyetlen olyan párt van a Most-Hídon kívül, amelynek választói ennyire bizalmatlanok a többi párt elnökével szemben: Az ĽSNS. Marián Kotleba 97 százalékos hitelességnek örvend, a második legmegbízhatóbb pártvezérnek a választói Boris Kollárt tartják, de neki is csak az ĽSNS-es szavazók 27 százaléka ad hitelt.

 

Nagyon kirívó eredmény született a Progresívne Slovensko esetében, ahol a PS válsztóinak többsége (65 százalék) nem a párt elnökét, Ivan Štefunkót tartja a legmegbízhatóbbnak, hanem Miroslav Beblavýt, a hasonló értékeket valló SPOLU elnökét, frakción kívüli parlamenti képviselőt. Štefunko 63 százalékkal a második helyet szerezte meg. Az is érdekes, hogy harmadik helyen (40 százalékos hitelesség) Boris Kollár végzett, akinek pártjtáj gyakran emlegetik rendszerellenesként. Kollárral szemben azonban a PS szavazói közül többen bizalmatlanok, mint bizakodóak: 56 százalékuk nem tartha hitelesnek.

 

Beblavý a saját pártja választóinál 85 százalékos bizalomnak örülhet, a második helyen Richard Sulík (SaS) ellenzéki politikus áll (53 százalék), és Štefunko pedig a harmadik helyet kapta meg (48 százalék). Itt érdemes megjegyeznünk, hogy Ivan Štefunko többek között az Euractiv.sk alapítója volt, ennek ellenére egyelőre nem tűnik túl tehetséges szónoknak, televíziós szereplései nem meggyőzőek, a viták során gyakran alul maradt. A PS-ről azt is tudni kell, hogy bizonyos szinten Emmanuel Macron Lendületben! nevű pártjával működik együtt (akárcsak a magyarországi Momentum Mozgalom).

 

És végül a Focus felméréséenk legfeltűnőbb „eredménye“ kétségkívül az, hogy az MKP és Menyhár József ismét lemaradt róla. A kérdés az, hogy miért nem listázták, hiszen Menyhárt államfőjelöltként is megméretteti magát tavasszal. Valószínű azonban, hogy mivel az MKP nem érte el az 5 százalékos küszöböt a Focus decemberi felmérésében, így nem tartották relevánsnak. Mindenesetre kiváncsiak lettünk volna rá, hogy a Most-Híd választói közül hányan tatják megbízhatónak a „nagy rivális“ MKP elnökét.

 

Mindentől függetlenül tény, hogy az MKP viszonylag láthatatlan politizálását folytat. Menyhárt ugyan a 2018-as évet az MKP megerősödésének időszakaként látja, ám ezt a felmérések nem erősítik meg. A magyar párt nem használta ki a tavalyi belpolitikai válság lehetőségeit sem, miközben a szlovák sajtó számára a párt teljesen láthatatlan. Ez utóbbi azért is veszélyes, mert az ellenzéki sajtó vagy Orbán Viktor vagy a Most-Híd miatt folyamatosan támadja a magyar kisebbség politikai képviselőit, az elnökválasztás közeledtével pedig egyre több magyaerellenes írás jelenik meg az interneten, amelyekre nem érkezik megfelelő válasz a magyar kisebbség politikai képviseletétől.

 

forrás: sme.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!