Szerdán megkezdődött az alkotmánybíró-jelöltek parlamenti meghallgatása. A parlament alkotmányjogi bizottságának tagjai 3 nap leforgása alatt fogják meghallgatni a jelölteket, valamint feltenni kérdéseiket.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 40 jelölt méreti meg magát. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

 

A 40 jelölt között találunk olyan neveket, mint Radoslav Procházka vagy épp Robert Fico. Az exkormányfővel kapcsolatban a hírek szerint Andrej Kiska már ‘megüzente’, hogy még ha a parlamenten át is menne jelöltsége, ő akkor sem fogja kinevezni.

 

 hirdetes_810x300  

Kiska megüzente Ficonak, hogy nem fogja kinevezni alkotmánybírónak

 

Bugár Béla ezzel kapcsolatban a Denník N vitaműsorában elmondta, hogy szerinte Fico vissza fog lépni a jelöltségtől.

 

„Feltételezem, hogy ez alapján a döntés alapján (- hogy Kiska nem nevezné ki – a szerk. megj.) Fico elnök úrnak nem kellene indulnia, vissza kellene vonnia a jelölését. Meglátjuk, hogy mit fog tenni, és nem az ő fejével gondolkozok. A koalíció ideológiailag nagyon különböző”

 

mondta Bugár, aki arról is beszámolt, hogy Fico nem kereste őt meg támogatásért.

 

„Még nem. Feltételezem, hogy már nem is fog. De mondom, ez az én feltevésem az alapján, ahogy az államfő döntött.”

 

A parlament és a kormány egyetlen valódi ellensúlya. Hogyan működik az alkotmánybíróság (Infografika)

 

Bugár azt is elmondta a műsorban, hogy kételkedik abban, hogy a parlamentnek sikerülne mind a 18 jelöltet megválasztania. Elárulta, a Most-Hídban úgy döntöttek, hogy meghallgatják az összes jelöltet, és ezután meglátják, hogy kire fognak szavazni, azonban javasolni fogja a Most-Híd frakciójának, hogy ne szavazzanak Robert Ficora.

 

„De feltételezem, hogy erről a névről nem is kell majd döntenünk. Ez zsákutca. Ha a képviselők tudják, hogy az államfő biztosan nem nevezi ki, akkor mire fel megválasztani? Én javasolni fogom, hogy ne szavazzunk rá, ezt akarta hallani?”

 

címezte Bugár szavait a Denník N riporterének.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!