Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Érsek Árpád (Most-Híd) kezében újabb botránybomba robbanhat fel, ezúttal a triblavinai kereszteződés miatt. A D4 Szenc felé haladó szakaszánál a vártánál több lesz a késés – derül ki az Aktuality.sk hírportál cikkéből. Az államapparátus egyszerűen képtelen késések és probléma nélkül megépíttetni az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Persze a háttérben érdekcsoportok anyagi érdekei is felmerülnek.

 

Az újabb problémák a D4 és D1 autópályák átkötéseként szolgáló triblavinai csomópontnál merültek fel. Egyrészt a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) a korábban elfogadott hivatalos terveket sutba dobva megváltoztatta a kereszteződés terveit, két kilométerrel odébb tolva azt.

 

A forgalom szempontjából egyébként kulcsfontosságú csomópontot eredetileg három-három sávosra tervezték, amelyek mentén úgynevezett kollektorok utak is működnek, amelyek a szakasz mentén elhelyezkedő településeket kötötték volna rá a Pozsonyba tartó forgalmi véráramra. Később arról volt szó, hogy kollektor utak nélküli három-három sáv épülne meg, de csak provizórikus megoldással, végül már csak két-két sáv került a tervekbe.

 hirdetes_810x300  

 

Óriási dugóval indul a hétvége a Pozsonyból hazafelé tartóknak

 

Kevésbé összetett, mégis drágább megoldás

 

Paradox módon, miközben egyre kevésbé igényesebb megoldásokat alkalmaz az építési terv, a költségek tovább emelkednek, az átadás időpontja pedig egyre távolabb tolódik. A triblavinai csomópontot gyakorlatilag már 2017-ben át kellett volna adni a forgalomnak, most 2019-et írunk, a legkorábbi várható befejezés azonban 2020-ra tolódik.

 

Az eredetileg 19,75 milliós költségek pedig egy sor szerződés-kiegészítés miatt 22,17 millióra emelkedtek.

 

A telkekkel is gondok vannak. Egyrészt, a kereszteződés eredeti helyszínén telekkel rendelkezők tiltakoznak a módosítások ellen, ugyanis ők azzal számoltak, hogy az állam megveszi a földjeiket. Csakhogy egy valaki kivétel, és ez a személy nem hajlandó az államnak eladni a telkét, nélküle pedig nem lehet megoldani a két autópálya összekötését szolgáló kereszteződést.

 

Az NDS és az állam az építési engedélyekkel is késik. Így összességében több, egyszerre jelentkező probléma akadályozza az építkezést.

 

A D1-es autópálya bővítése ellen tüntetnek

 

Manipulációk

 

Természetesen az állam a késés és a költségek emelkedésének felelősségét is azokra az aktivistákra hárítaná, akik néhány éve azért tüntettek, hogy az első, kollektoros gyűjtőutakkal ellátott kereszteződés valósuljon meg. Persze az érveik eléggé sántítanak, főleg, hogy tervek módosításakor elferdítették a várható forgalom nagyságát a szakaszon. A Pozsonyból való kiköltözések megugrása okán az eredeti tervek a környező népességet 100 ezer fősre becsülték fel, ezért volt szükség a gyűjtőutakra. Hogy a terveket módosítani lehessen, az NDS egyszerűen lecsökkentette 14 500 főre a népesség nagyságát.

 

A szlovák sajtóban ráadásul még 2017-ben jelentek meg azok az írások, melyek szerint a közlekedési minisztérium akkori második embere, Viktor Stromček (Smer) egy a J&T csoporthoz köthető ciprusi cég javára módosíttatta a terveket. Akkor arról írt a média, hogy a cég a változtatásokkal az egykor 1 szlovák korona/négyzetméteres árért vásárolt telkeket 67 euró/négyzetméterenkénti áron adhatta volna el az államnak.

 

Telekbiznisszel hozták összefüggésbe a Közlekedésügyi Minisztérium második emberét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.