Nyitókép: TASR

 

Szeptember 6-án, pénteken az ellenzék annak ellenére is megpróbálkozik Peter Pellegrini kormányfő leváltásával, hogy Monika Jankovská igazságügyi államtitkár ma bejelentette lemondását. Az ellenzéki OĽaNO szerint sem ők, sem az SaS és a Sme rodina képviselői nem vonják vissza a rendkívüli ülés összehívását kezdeményező aláírásukat.

 

Grendel Gábor (OĽaNO) képviselő szerint Jankovskának már augusztus 22-én, a mobiltelefonja lefoglalásakor le kellett volna mondania.

 

 hirdetes_810x300  

„Mivel Jankovská akkor nem tett semmit, ezért Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszternek kellett volna beavatkoznia az ügybe. De mivel ő sem tett semmit, ezért a kormányfőn lett volna a sor. Politikai és a nyilvánosság nyomására Jankovská végül lemondott, de már későn, mivel Pellegrini elszalasztotta a lehetőségét“

 

– mondta Grendel.

 

Jankovská: Ártatlan vagyok, de lemondok

 

Matovič: Pellegrini homokba dugta a fejét

 

Igor Matovič, az OĽaNO vezére szerint Jankovská lemondása után sikerült meggyőznie az SaS és a Sme rodina képviselőit a rendkívüli ülés összehívásának szükségességéről.

 

„Pellegrini kormányfőként elutasította a felelősségvállalást, nem használat ki a hatáskörét az államtitkár visszahívására, ezért megtartjuk a rendkívüli parlamenti ülést“

 

– konstatálta Matovič, majd hozzátette: Jankovská távozása „nem mosta le Pellegriniről azt a bűnt, hogy amikor az asztalra kellett volna csapnia, inkább a homokba dugta a fejét“.

 

Matovič azt is hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy államtitkári karrierjének befejezése után Jankovskából ne legyen bíró.

 

„Törvénymódosítást vagy akármi mást fogunk javasolni annak érdekében, hogy Jankovská a bíróság közelébe se kerüljön egészen addig, amíg ki nem derül az ellenkezője“

 

– mondta.

 

Pénteken próbálja meg az ellenzék leváltani Pellegrinit

 

„Ennek a kormánynak a visszahívására annyi ok van, hogy Jankovská csupán egy csepp a tengerben. Mivel Pellegrini nem volt képes visszahívni a funkciójából, ezért saját magának kellett lemondania“

 

– mondta Peter Pčolinský (Sme rodina) képviselő.

 

Peter Pellegrini kormányfő abban bízik, hogy Igor Matovič és Richard Sulík követni fogja Jankovská példáját, és a Marian Kočnerrel közös találkozójuk miatt távoznak a politikai életből.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.