Nyitókép: teraz.sk

 

Bugár Béla (Most-Híd) szerint Andrea Kalavská volt egészségügyi miniszternek (a Smer jelöltje) és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek nem szabadott volna meghátrálniuk Robert Fico smeres pártelnök elől, mikor azt oldották, hogy egyáltalán szavazzanak-e a parlamentben a kórházak reformjáról.

 

A vegyespárt elnöke ezt a TASR szlovák hírügynökségnek adott interjúban mondta. Bugár szerint a kórházak sztratifikációja körül egész „játék” csak arról szólt, hogy ne kelljen a plénumnak szavazni róla.

 

„Mert ott egyértelműen arról volt szó, hogy mi támogattuk volna a sztratifikációt, talán néhány ellenzéki képviselő is, de maga a Smer-SD nem”

 

 hirdetes_810x300  

konstatálta Bugár, aki szerint ha Kalavská keményebb lett volna, és „az asztalra csap”, akkor valószínűleg legalább szavaztak volna róla a parlamentben.

 

Zuzana Čaputová államfő a héten vette át Kalavská lemondását, egyúttal a tárca vezetésével átmenetileg Pellegrini kormányfőt bízta meg.

 

Az egészségügyi miniszter még december 9-én döntött úgy, hogy lemond posztjáról. Mindezt azután jelentette be, hogy a kormány december 4-én levette a kórházak reformjáról szóló törvényjavaslatot, az ún. sztratifikációt a parlament tárgyalási pontjai közül. Magát a javaslatot egyébként már korábban is többször elnapolták a plénum tárgyalásai során.

 

A kórházreformot épp a Smer-SD és Robert Fico ellenezte nem meglepő módon, hisz a választások közeledtével egy ilyen megszorításokkal teli intézkedés jócskán rontott volna a szocdemek esélyein választóik körében.

 

Kalavská lemondása óta nyíltan is kijelentette, hogy főleg a Smer elnökének a személyét érintő támadó kijelentései miatt döntött a távozás mellett. Pellegrini kormányfő egyébként Ficoval ellentétben támogatta a kórházreformot.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!