Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Kajetán Kičura, a Szlovák Tartalékalap korábbi vezetője, aki ellen korrupció és pénzmosás miatt emelt vádat a NAKA, a gyanú szerint több mint 200 ezer eurónyi kenőpénzt fogadott el egy szlovákiai fegyvergyárostól. A pénzt 83 éves édesapja számlájára küldette.

 

Márciusban, a leváltása előtti napokban még indulatos hangnemben állított a sajtónak, hogy a nyomozás majd bizonyítja, hogy sem ő, sem alárendeltjei sohasem követtek el semmilyen korrupciós vagy másfajta bűncselekményt. A sajtó konkrét kérdéséreire azonban már akkor sem tudott egyértelmű és világos válaszokat adni. A húszéves fia által vásárolt méregdrága pozsonyi ingatlanok tekintetében pedig még válaszolni sem volt hajlandó.

 

Két nappal a sajtótájékoztatót kövöetően, március 25-én Kičura gyorsan aláírt egy fiktív, 2016-ra visszadátumozott kölcsönnyújtási szerződést a máriatölgyesi Miroslav Solavával, aki a ZVS holding nevű fegyvergyár korábbi vezetője, a cég a SME napilap cikke szerint felerészt az MSM Group tulajdonában van.

 hirdetes_810x300  

 

Még az Alkotmánybíróság sem kedvezett neki

 

A kölcsönnyújtási szerződéssel a rendőrség szerint Kičura nyilvánvalóan törvényes formát akart adni azoknak a kétes pénzátutalásoknak, amelyek 83 éves édesapja számlájára érkeztek Solavától, és összértékük 220 ezer euró.

 

A rendőrség gyanúja szerint Kičura az összegeket olyan szerződésekért kapta, amelyeket 2012-től írt alá a Tartalékalap igazgatójaként, és amelyek kedvezményezettje a ZVS holding, vagy valamelyik ahhoz kapcsolód cég.

 

Még az Alkotmánybíróság szerint is nyilvánvaló, hogy a kölcsönnyújtási szerződéssel Kičura a törvénytelenül szerzett bevétel tisztára mosására akarta használni. Az Alkotmánybíróságnak azért kellett véleményt formálnia az ügyben, mert Kičura jelenleg Csacai járásbeli bíró, bírók őrizetbe vételéről pedig az Alkotmánybíróságnak kell döntenie.

 

2,5 millió értékű szerződések

 

A NAKA kenőpénz elfogadása és pénzmosás miatt emelt vádat Kičura ellen, aki a Speciális Büntetőbíróság Besztercebányai központjának zárkájából fellebbezett a vádemelés ellen. A vádemelésről várhatóan Jaromír Čižnár főügyész fog dönteni . A bíróság egyébként nem tartaná indokoltnak Kičura vizsgálati fogságban tartását, ha nem írta volna meg azt a fiktív kölcsönnyújtási szerződést, ami most azt a hatást kelti, hogy hajlandó lenne bizonyítékot hamisítani és befolyásolni a tanúkat.

 

Kičura még a Tartalékalap vezetőjeként a 2012 és 2017 közötti időszakban 2,5 millió euró összértékben írt alá szerződéseket a ZVS holding javára. Bár Solava 2015-től nem a holding vezérigazgatója, helyét az a Marián Goga vette át, akivel közösen irányítják a ZVS Technologies nevű vállalatot. A kapcsolati lánc tehát fennmaradt.

 

A céget birtokló MSM Group, amely a cseh Czechoslovak Group fegyvergyár érdekeltségébe tartozik, az pedig Michal Strnada tulajdona, azt nyilatkozta, hogy a Tartalékalappal kötött szerződésekből származó forgalma mindössze egy százalékát teszik ki. Ezt azonban nem egyszerű ellenőrizni.

 

A Tartalékalap különböző katonai muníciót vásárolt a fegyvergyártól, de a szerződésekben a mennyiségek és a tételek ki vannak takarva. A ZVS holding ezt azzal magyarázza, hogy Szlovákia „mozgósítható készleteiről” van szó, ami titkos adatnak számít. Nem biztos, hogy ez így is marad.

 

A ZVS holding másik tulajdonosa a DMD Group részvénytársaság, ami állami cég, a Védelmi Minisztérium alá tartozik. A védelmi tárca már vizsgálja a szerződések tartalmát, ahogy a Tartalékalapnál is visszamenőleges ellenőrzéseket rendeltek el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.