Nyitókép: TASR/Dano Veselský

 

A jövőben nemcsak az új típusú koronavírus felderítésére, de előreláthatatlan járványügyi helyzetekben is használhatók lesznek a szlovák tudósok által kifejlesztett tesztek. A tesztek regisztrációját és az első száz darabot pénteken Igor Matovič kormányfő mutatta be a tesztek előállítóival együtt.

 

A kormányfő szerint a szlovákiai tesztek regisztrációja kulcsfontosságú lépés Szlovákia lakosságának egészsége és biztonsága érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezek a tesztek önellátóvá teszik az országunk az új koronavírus tesztelése és diagnosztizálása során“

 

– hívta fel a figyelmet Matovič, majd rámutatott arra: ugyan a vírus terjedését sikerült ellenőrzés alá vonni, de ezek a tesztek az esetleges további járványhullámok esetén is segítenek a gócpontok felderítésében.

 

A szlovák tesztek versenyképesek a világszerte használt tesztekkel

 

Robert Mistrík, a válságstáb tagja kiemelte, hogy a tesztek kifejlesztését, hitelesítését és minősítését rekord idő alatt sikerült megvalósítani.

 

Mistrík elmondása szerint a szlovák tesztek teljes mértékben versenyképesek azokkal a tesztekkel, amelyeket világszerte használnak.

 

„Szlovákiának nemcsak tesztjei, de olyan technológiái is vannak, amelyek nemcsak a jelenlegi koronavírus-járvány idején segíthetnek, de olyan járványügyi helyzetekben is, amelyek a jövőben kialakulhatnak“

 

– jelentette ki Mistrík.

Az egyik kulcsfontosságú komponens előállítója, Pavol Čekan tudós és biokémikus tájékoztatása szerint a szlovák teszt abból a tesztből indul ki, amelyet egy nemzetközi együttműködés során a németek fejlesztettek ki és amelynek használatát az Egészségügyi Világszervezet is ajánlja, és amit Szlovákiában is használnak.

 

„Mi azoknak a kulcsfontosságú komponenseknek az optimalizálására fektettük a hangsúlyt, amelyek a tesztek pontosságáért felelnek“

 

– mondta Čekan, majd hozzátette: a klinikai kiértékelés során két egymástól független laboratóriumban is száz százalékos egyezést mutattak a tesztek.

 

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) május 14-én regisztrálta be a szlovák koronavírus-tesztet. Az első százezer tesztet, amelyeket a szlovákiai lakosok tesztelésére fognak használni, az ESET Alapítvány fizeti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!