Nyitókép forrása: sme.sk

 

Kedden két hónapja nem látott mértékben (+18 fő) nőtt a szlovákiai koronavírus-fertőzöttek száma. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerint a váratlan esetnövekedés hátterében a cseh és lengyel bányavidékek közelsége áll.

 

A keddi új 18 esetből kilenc Zsolna megyében történt, hét pedig a Csacai járásban, ahol nemrég az iskolát is bezárták. Krajčí szerint a csehországi Karviná és a lengyel Szilézia szénbányáinak közelsége a felelős. Bár Csehország és Lengyelország összességében nem rendelkezik rossz járványügyi mutatókkal, a bányavidékeken a vírus markánsabban mutatja meg magát, mint az országok más régióiban.

 

Csehországban Karviná járásban 500 fertőzöttet tartanak számon, a fertőzés gócpontja Dole Darkov. Szilézia Lengyelország legérintettebb területe, a járvány kitörése óta 12 ezer ember kapta meg a koronavírust, ami az összes fertőzött több mint harmada.

 hirdetes_810x300  

 

A miniszter szerint a legújabb esetek zöme behurcolt fertőzésre utal, ennek ellenére egyelőre még nem vezetnek be korlátozó intézkedéseket, megjegyezte ugyanakkor, hogy naponta megvizsgálják és kiértékelik a helyzetet az érintett régióban a szakértők tanácsával.

 

„A pozitívan tesztelt személyek esetében minden szükséges járványügyi intézkedést megtettünk. A Regionális Közegészségügyi Hivatalok felkutatják azokat, akik közvetlenül érintkeztek a fertőzöttekkel, majd tesztelik őket, közeli kapcsolat esetén házi karantént rendelnek el. A helyzetet ellenőrzésünk alatt tartjuk”

 

mondta Krajčí.

 

Csacán az utóbbi napokban jelentősen nőtt a fertőzött esetek száma, a csacai és a karásznói alapiskolákat bezárták. A miniszter szerint most az a legfontosabb, hogy a külföldről visszatérő szlovákiai lakosok betartsák a tiszti főorvos rendelkezéseit. Kijelentette, hogy a kormány a külföldre ingázók mozgásának mobilos nyomonkövetését fontolgatja.

 

„Egyelőre még csak elképzelés van róla, de a mobilszolgáltatók már most is küldenek figyelmeztető SMS-eket az ingázók számára”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!