nyitókép: korkep.sk

 

Alig pár nap maradt hátra a 2021-es népszámlálás első – elektronikus – fázisának végéig, melynek keretén belül online, az internet segítségével tölthetjük ki a kérdőíveket. Ez az egyszerűbb, könnyebben megvalósítható, hatékonyabb formája az adatbegyűjtésnek. A felvidéki magyarság szempontjából életbevágóan fontos, hogy vállaljuk nemzetiségünket és anyanyelvünket, hiszen a népszámlálás eredményein múlik kultúránk fenntartása és jogaink biztosítása.

 

Azokon a településeken ugyanis, ahol a magyarok aránya 2021-ben is eléri a 15%-ot,  a hivatalok is kötelesek lesznek továbbra is használni a magyar nyelvet. A kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok népszámláláson elért országos számaránya.

 

Portálunk az elmúlt hetekben több alkalommal is beszámolt egyes magyarlakta régiók gyenge teljesítményéről – ez a trend sajnos a továbbiakban is megfigyelhető. Ébresztő magyar polgármesterek, ébresztő magyarokat megszólítani törekvő pártok, ébresztő civil mozgalmak!!

 hirdetes_810x300  

 

Ezidáig a teljes lakosság 74 százaléka, számokban 4 173 777 személy, került megszámlálásra. A Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint továbbra is Zsolna megye áll az első helyen, ahol a kérdőívet a lakosok immár majdnem 80 százaléka kitöltötte. A második helyen Trencsén (78 százalék), majd Nagyszombat megye (77 százalék) áll. A további sorrend: Pozsony megye (76 százalék), Nyitra megye (75 százalék), Besztercebány és Eperjes megye (71 százalék), a sereghajtó pedig Kassa megye (66,5 százalék).

 

A kerületi szintű városok sorrendjében Trencsén átvette a vezetést 78,5 százalékkal, szorosan mögötte a második helyen Besztercebánya áll 78,4 százalékkal. Kiemelkedően teljesít a továbbiakban Zsolna, Nagyszombat, Eperjes és Nyitra.

 

A 10 000 lakos feletti magyarlakta települések közül fontos megemlíteni Vágselyét (78 százalék felett), Somorját, Lévát valamint Érsekújvárt (mindhárom 77 százalékon áll). A leggyengébben teljesítő város címét Fülek viseli 55,9 százalékkal, de például Komárom, Gúta, Rimaszombat vagy Léva sem érik el az országos átlagot (70 százalék) .

 

Ne feledjük: A népszámláláson való részvétel kötelező. A kiskorú személyek helyett a szülő vagy a törvényi képviselő tölti ki a népszámlálási ívet. Segítsük az időseket vagy a gyengébb számítástechnikai tudású társainkat is. Aki nem vesz részt a népszámlálások, az 25-től 250 euróig terjedő pénzbeli büntetésre számíthat.

 

Korkep.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.