Nyitókép: TASR

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a France 24-nek adott interjújában azt mondta, a szlovák kormány az alacsony érdeklődés miatt nem szándékozik további orosz vakcinákat vásárolni.

 

A szombaton adásba kerülő interjúban Korčok beismerte, hogy kritikus pillanathoz közelítünk, amikor az emberek oltási kedve egyre jobban csökken.

 

 hirdetes_810x300  

„Nekünk, a kormánynak intenzívebbé kell tennünk az oltási kampányt, oltásra kell biztatnunk az embereket, mert az oltás a belépőjegy a szabadsághoz“

 

– mondta Korčok.

 

A műsorvezető az orosz vakcinával kapcsolatban megjegyzést tett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt Korčok bírálattal beszélt a Szputnyikról, és hibrid háborút emlegetett Oroszország részéről. A külügyminiszter szerint ezeket a szavakat abban a pillanatban használta, amikor Szlovákia számára fontos volt. Mint mondta, az orosz vakcina nagy politikai problémát váltott ki Szlovákiában.

 

Korčok szerint jóváhagyták a Szputnyik V vakcina használatát, de az embereket tájékoztatták arról, hogy nem regisztrált vakcináról van szó.

 

„Ma már látjuk, hogy a Szputnyikkal oltakozni kívánó polgárok száma jelentősen lecsökkent“

 

– konstatálta Korčok, majd hozzátette, hogy eddig 5000–6000 ember fejezte ki érdeklődését a Szputnyik iránt. Mivel raktáron 200 ezer vakcina van, ezért a kormány nem gondolkodik további vakcinák megvásárlásáról.

 

Az utazási korlátozások enyhítésével kapcsolatban Korčok nagyra értékelte a COVID-útlevél bevezetését, amelynek célja az az EU-n belüli utazás enyhítése. A nyári utazásokkal kapcsolatban azonban óvatosságra intett.

 

„Emlékszünk a tavalyi nyárra, amikor az embereknek megengedtük a mozgást, és megérkezett a következő hullám“

 

– mondta Korčok.

 

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia csatlakozik-e Litvániához, és befogad-e migránsokat Lampedusa szigetéről, Korčok azt válaszolta, ebben a pillanatban nem vagyunk olyan pozícióban, hogy migránsok befogadásáról beszéljük, ez ugyanis országon belüli konszenzus.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.