Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Zuzana Čaputová államfő kedd délelőtt tartotta meg évértékelő beszédét a parlamentben. A Szlovák Köztársaság állapotáról szóló jelentést a parlamenti képviselők mellett Eduard Heger kormányfő is meghallgatta.

 

A köztársasági elnök az elmúlt évet a traumák évének nevezte, egyúttal rámutatott arra, hogy a válságmenedzsment és a válságkommunikáció nem a nehézségek megoldását szolgálta, hanem a probléma részévé vált. Megjegyezte, hogy több területen is hiányosságok léptek fel. Az egészségügyi rendszer túlzott leterheltségéről is szót ejtett, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakult helyzet miatt még több egészségügyi dolgozó távozhat az egészségügyből, illetve a szociális intézményekből.

 

„A veszély, aminek egyesítenie kellett volna bennünket, a konfliktusok legerősebb forrásává vált“

 

 hirdetes_810x300  

– értékelte az államfő az elmúlt évet, hozzátéve, hogy Szlovákia azon országok közé tartozott, amely a legjobban tudott megbirkózni a járványhelyzettel, a második hullám alatt azonban rosszabbra fordult a helyzet.

 

„A haldoklókat életük utolsó perceiben az overallokba öltözött egészségügyi személyzet vette körül, akiknek még az arcukat sem látták rendesen. A szeretteink úgy távoztak el, hogy nem tudtunk velük ott lenni az utolsó pillanataikban, nem tudtunk tőlük elbúcsúzni, és nem tudtuk őket méltóságteljesen eltemetni. Az elmúlt év a traumák éve volt, és ezt a traumát több ezer hozzátartozó egész élete során magával fogja hordozni“

 

– konstatálta.

 

Az államfő szerint az egészségügyi dolgozók elszántságának köszönhető, hogy az egészségügy nem omlott össze teljesen. Rámutatott arra a kockázatra, amikor az egézsségügyi alkalmazottaknak még oltatlanul kellett kivizsgálniuk a pácienseket. Čaputová többek között megemlékezett az elhunyt egészségügyi dolgozókról is.

 

„Most újra bevetésen vannak, hogy megmentsék az emberek életét, még azokét is, akik úgy döntöttek, ignorálni fogják a COVID-19-et“

 

– jegyezte meg.

 

A félelem és a harag megosztja a társadalmunkat

 

Čaputová szerint a félelem és a harag a két legerősebb érzelem, amellyel a társadalom nagy része a pandémia okozta válságra reagál. Elmondása szerint az országban nem tudunk megegyezni a járványhelyzet alapvető megoldásairól sem.

 

Az elnök asszony szerint a járvány idején nagyon sok ember szorongott és veszélyben érezte magát a munkahelye elvesztése miatt, ezért a félelem és a harag hosszú hónapokon keresztül társadalmi érezelemmé vált. Mint mondta, megérti azokat az embereket is, akik nem akarják magukat beoltatni.

 

„Mindezek ellenére már régóta ismert az oltáshoz való pozitív viszonyulásom, hiszen az oltást tartom a leghatékonyabb útnak a járvánnyal való szembenézéshez“

 

– konstatálta.

 

Čaputová szerint a történelem megmutatta, hogy a gyűlölet nem épít, hanem rombol.

 

„Nekünk arra van szükségünk, hogy megvédjük a világot, és benne Szlovákiát“

 

– mondta.

 

Az államfő megjegyezte, hogy az emberek 71 százaléka úgy véli, a szlovák társadalom nem halad megfelelő irányba. Ez a tavalyi évhez képest 20 százalékos növekedés.

 

„Nemcsak a járványellenes harc alapvető megoldásairól nem tudunk megegyezni, hanem az igazságszolgáltatás kérdéseiről és a szükséges reformokról sem“

 

– tette hozzá

 

Soha nem látott szintre süllyedt a politikai vitakultúra

 

„A válság miatt mindannyiunkon nagy a nyomás, de kénytelenek vagyunk együtt élni, és ez nem megy egymás megértése nélkül”

 

– mondta az államfő, hozzátéve, hogy különösen érvényes ez a kormánykoalícióra, amely felelősséget vállalt az állam vezetéséért, és továbbra is kormányozni akar. Čaputová szerint a koalíciós pártoknak egységet kell mutatniuk, és késznek kell lenniük az együttműködésre. Rámutatott, hogy a viták elmélyítik a lakosság csalódottságát.

 

Az elnök asszony kiemelte, hogy szavai az ellenzéknek is szólnak, ők is felelősek az országban uralkodó légkörért, ők is meghatározói a politikai kultúrának, és abban is részük van, ha gyengül az összetartás a társadalomban.

 

„Az általános politikai vita olyan szintre süllyedt, amilyen mélyen még soha nem volt. A hazugságok, a vulgarizmus, a személyes támadások váltak normálissá. Naivitás azt gondolni, hogy ez belül marad, vagy hogy a sértések csak a címzetteket érintik. Nem. A társadalmat közösen alakítjuk, és a gyűlölet mindenféle megnyilvánulása azt üzeni a szavazóknak, hogy személyes vitáink fontosabbak, mint az emberek valódi problémái”

 

– mondta a képviselőknek.

 

Čaputová szerint Szlovákiának „sürgősen stabilitásra van szüksége”, valamint világos és egységes vezetésre, igazságon, igazságosságon, méltányosságon és szolidaritáson alapuló békére.

 

„Csak közösen érhetjük el ezt, és úgy vélem, ez a cél a legtöbbünket összeköt”

 

– zárta az államfő.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.