Nyitókép: Reuters via hnonline.sk

 

Az illegális migrációra európai megoldásokat kell keresni – mondta Ľudovít Ódor miniszterelnök hétfőn Komáromban, válaszul a politikai pártok felhívására, hogy a kormány tegyen valamit Szlovákia déli járásaiban az egyre növekvő illegális migráció kezelése érdekében.

 

Ódor elmondta, hogy a szlovák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsák a migránsok beáramlását, de az ide érkező migránsokat humánus módon szeretné segíteni. Egyben felemelte szavát az ellen, hogy egyes pártok mások szerencsétlenségét kihasználva fogtak lejárató kampányba.

 

Szlovákiában egész nyáron viszonylag nagy volt a másodlagos migrációs mozgás – emlékeztetett Ódor, aki biztosította a polgárokat, hogy ezeknek a migránsoknak nem Szlovákia a végcélja. A miniszterelnök kifejtette, hogy eddig nem történt incidens a migránsokkal.

 hirdetes_810x300  

 

„Természetesen már maga a migránsok jelenléte is aggodalomra ad okot, ezért nem vesszük félvállról a dolgot, és keressük a megoldásokat arra, hogy további erőket tudjunk bevetni, illetve a községekkel és városokkal együttműködve további szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a migránsoknak. Egyelőre természetesen ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet, de a nagy számok miatt problémákkal találkozunk. Az államnak van elegendő kapacitása, amelyet szükség esetén igénybe vehet.”

 

– tette hozzá a miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy az előző kormány jóváhagyta annak a törvény módosítását, amely szerint minden bevándorlót regisztrálni kell.

 

„A megoldáscsomag részeként a kormány azt vizsgálja, hogy ezt a jogszabályt úgy módosítsa, hogy ez a kötelezettség csak a regisztrációra vonatkozó lehetőség legyen, hogy ne vonzzuk feleslegesen a migránsokat ezen az úton. Keressük a megoldásokat, de nincs ok a „pánikra”. Nem állandó migránstáborokról van szó, hanem arról, hogy a migránsok minél zökkenőmentesebb áthaladását biztosítsuk Szlovákia területén, mivel az európai jogszabályok szempontjából jelenleg nem lehet ezeket a migránsokat feltartóztatni.”

 

– magyarázta a kormányfő.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.