Már Norvégiában van Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, az idei Nobel-békedíj várományosa. Az elismerést szombaton veheti át Oslóban.

 

Félévszázados konfliktusnak vetett véget

 

Egy történelmi egyezménnyel félévszázados konfliktust tudott lezárni a FARC gerillák vezérével, mozgalmi nevén Timosenkóval. Bár a békeszerződést első körben a kolumbiaiak szűk többséggel elutasították egy népszavazáson, végül egy átdolgozott változatot fogadott el az ország parlamentje.

 

 hirdetes_810x300  

Juan Manuel Santos a díj átadásának előestéjén szervezett rendezvényen azt mondta, hogy a Nobel-békedíj bejelentése olyan volt számukra, mintha egy isteni adomány lenne. Elképesztő lendületet adott, amit a kolumbiai emberek is úgy értelmeztek, hogy érdemes tartós békére törekedni.

 

A konfliktusában 220 ezren vesztették életüket

 

A kolumbiai marxista gerillák és a kormány 50 éves konfliktusában 220 ezren vesztették életüket, és az állandó háború gazdasági káoszba sodorta az országot. A békeszerződés értelmében a gerillák leállítják a kokacserjék termesztését, és legális gazdálkodásra állítják át a területükön élő gazdákat. Várhatóan megszűnnek az olajvezetékek elleni támadások és az illegális fakitermelés az esőerdőkben.

 

euronews.com

Nyitókép: Malin Fezehai for The New York Times

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!