A török elnök 47 újságíró letartóztatását rendelte el, mindegyiküket azzal vádolják, hogy Fethullah Gülen, amerikai emigrációban élő ellenzéki imám követői. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Gülen – akivel egykor közeli barátok voltak – áll a sikertelen puccskísérlet között, és hogy ő pénzeli a legnagyobb ellenzéki sajtóorgánumokat Ankarában.

 

A 47 újságíró a legnagyobb ellenzéki napilapnál, a Zamannál dolgozott. A lap székházát néhány hónappal ezelőtt az török rendőrség elfoglalta és blokád alá vette, a lapot gyakorlatilag betiltották. Most, a letartóztatást elrendelő hatóságok szerint „az ügyészket nem érdeklik, hogy az egyes publicisták mit mondtak vagy írtak. Ezen a ponton elegendő az érvelés, hogy a Zaman alkalmazottai valószínűleg bensőségesen ismerték Gülen hálózatát.

 

Erdogan kritikusa (akik megmaradtak) azt mondják, hogy a török államfő a sikertelen puccsot használja ki a totális önkényuralom kiépítésére. Az újságírók letartóztatása már csak azért is jelentős lépés, mivel bírósági tárgyalásuk aligha lesz elfogulatlan: a török vezetés a puccs utáni napokban több mint 60 ezer katonát, rendőrt, hírszerzőt, tanárt, akadémikust, köztisztviselőt, bírót és ügyvédet bocsátott el. A tudósoktól és akadémikusoktól elvették útlevelüket.

 

 hirdetes_810x300  

Reuters.com

Nyitókép: Dailymail.com – Újságírók fedezékbe visznek egy sérül török nőt a Zanam napilap betiltását követő tüntetéseken, miután a rendőrség könnygázt vetett be és gumibotokkal támadt a tiltakozók ellen. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!