Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány – közölte szerdán a román média.

 

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.

 

A svédországi székhelyű szervezet szerint nagy a valószínűsége, hogy a romániai járvány átlépi az országhatárokat.

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló véleményen van Ján Mikas, a Közegészségügyi Hivatal főhigiénikusa, aki szerint nem lehet kizárni a kanyaró Romániából történő behurcolását Szlovákia területére, ezért a szülőket arra kérte, hogy oltassák be gyermekieket a betegség ellen.

 

„Azt javasoljuk a szülőknek, akik még nem oltatták be gyermekeiket kanyaró ellen az oltásellenes aktivisták félrevezető érvei miatt, hogy keressék fel a gyermekorvost, és vitassák meg gyermekük beoltatásának lehetőségét.”

 

A kanyaró a gyermekbetegségek egyik legveszélyesebbike, nagyon fertőző, kórokozói levegőben terjednek. A betegség következménye hörghurut és tüdőgyulladás, vagy a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése is lehet.

 

Szlovákiában 1969-től kapnak oltást a gyermekek kanyaró ellen, ma a kötelező védőoltást 15 és illetve 18 hónapos korban, a megelőző oltást 11 éves korban kaphatják meg. Országos szinten a beoltottak aránya 95 százalék.

 

MTI/TASR

Nyitókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!