Három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök a kopt keresztény templomok elleni robbantásos merényletek miatt.

 

„A terroristákkal szembeni küzdelem hosszú és fájdalmas lesz”  

 

Az államfő sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést a kairói elnöki palotában néhány órával az után, hogy 44 ember meghalt a Tanta városbeli Szent György-templomban elkövetett merényletben, illetve az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál végrehajtott robbantásban.

 

 hirdetes_810x300  

Az elnök hangsúlyozta, hogy a rendkívüli állapot bevezetésére az ország „védelme és megőrzése” érdekében van szükség. A televízióban is közvetített beszédében azt mondta: „a terroristákkal szembeni küzdelem hosszú és fájdalmas lesz”.

 

 

A rendkívüli állapot bejelentése előtt az elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és elrendelte, hogy az ország valamennyi tartományában a rendőrség megerősítése érdekében vezényeljenek ki katonákat a kulcsfontosságú létesítmények védelmére.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai is elítélték a merényleteket, és közleményükben arra kértek minden tagállamot, hogy működjenek együtt az egyiptomi kormánnyal a tettesek felelősségre vonása érdekében.

 

Forrás: aktuality.sk/hirado.hu

Nyitókép: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!