Ezrek tüntettek Isztambulban Recep Tayyip Erdogan elnök ellen hétfőn este, egy nappal az elnöki hatalom kiterjesztéséről tartott, vitatott eredménnyel zárult törökországi népszavazás után.

 

A tüntetést sokan konyhai edények zörgetésével támogatták

 

A sokmilliós török metropolisz európai oldalán fekvő Besiktas kerületben mintegy kétezer tiltakozó gyűlt össze, olyan jelszavakat skandálva, mint hogy „Tolvaj, gyilkos, Erdogan”. A tüntetés résztvevőit sokan a lakásuk ablakából kihajolva, hagyományos módon, konyhai edényeket zörgetve támogatták.

 

 hirdetes_810x300  

Az AFP francia hírügynökség szerint az Isztambul ázsiai oldalán található Kadiköy kerületből mintegy kétezer tüntető vonult a Legfelsőbb Választási Tanács székhelyéhez, s a menet az „Összefogás a fasizmus ellen” jelszót skandálta.

 

Az „igen” szavazatok 51,34 százalékos győzelmével zárult vasárnapi népszavazás érvényességét azonnal megkérdőjelezte az ellenzék két nagy pártja, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP). A két párt elítélte a szavazáskor tapasztalt „manipulációkat”, bejelentve, hogy követelni fogják a szavazatok egy részének újraszámlálását. A voksolás külföldi megfigyelők megállapítása szerint sem felelt meg a nemzetközi normáknak.

 

Erdogan államfő az elnöki palotából este sugárzott rövid beszédében gúnyosan szólt a tüntetőkről. „Míg a népünket elégedettséggel töltötte el és boldoggá tette az április 16-i eredmény, mások minden kétséget kizárva csalódtak. Ahogy látom, ismét felbukkantak a fazekakat és serpenyőket zörgetők” – mondta.

 

Forrás: mti/teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!