A katalán krízis lecke a világ összes demokráciája számára, hogy meg kell óvni a jogállamiságot, amely a demokrácia és a politika sokszínűség tiszteletben tartásának „sarokköve” – hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király Davosban, a 48. Világgazdasági Fórumon mondott beszédében szerdán.

 

Az uralkodó elmondta: szemben azzal a szándékkal, hogy Katalóniában aláássák demokratikus rendszer alapvető szabályait, a nemzeti szuverenitás mindenkié, a jólét és a haladás nem érhető el elszigeteléssel vagy megosztással.

 

Katalónia Spanyolország lelkének és színes identitásának valóban alapvető része – jelentette ki. Mint mondta, a politikai ellentéteket, vitákat a demokratikus szabályokkal, az alkotmány által meghatározott értékekkel, és a törvények keretein belül kell megoldani.

 

 hirdetes_810x300  

Az alkotmány a spanyolok saját akaratának kifejezése és megérdemli a maximális tiszteletet – hangsúlyozta VI. Fülöp, hozzátéve, hogy az nem csupán „díszítő elem”, hanem a demokratikus együttélés pillére.

 

Megemlékezett arról, hogy Spanyolország alkotmánya ebben az évben lesz 40 éves, és „a béke, a szabadság és a fellendülés példa nélküli időszakát biztosította a dél-európai országban”. A spanyol király felszólalásában igyekezett eloszlatni a kétségeket Spanyolország jövőjével kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági krízis után közös erőfeszítésekkel és reformokkal sikerült egy nagyon versenyképes gazdaságot teremteni, amely hozzájárul az Európai Unió erősödéséhez.

 

Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amely végül rendőri erőszakba torkollott. A katalán kormány 10 nappal a referendum után bejelentette a Független Katalónia létrehozásának megkezdését, mire Madrid az alkotmány értelmében feloszlatta a tartományi parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki. A katalán kormány több tagját eltartóztatták, Carles Puigdemont tartományi elnöke pedig Belgiumba menekült.

 

MTI

Nyitókép: nydailynews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!