Hajhullás esetén mikor érdemes felkeresni szakorvost? Milyen típusai vannak a hajhullásnak? Mi állhat a hátterében? Milyen lépésekből áll a kivizsgálás? Hogyan történik a kezelés? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

 

Napi 100-150 hajszál esetén normálisnak tekinthető a hajhullás, része a természetes hajváltásnak. Amennyiben ennél nagyobb mennyiség hullik ki naponta, esetleg megjelennek kopasz foltok, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a Belvárosi Orvosi Centrumban.

 

Milyen típusai vannak a hajhullásnak?

 

 hirdetes_810x300  

A hajvesztés többféleképpen csoportosítható, például a várható lefolyása alapján két csoportban. A visszafordítható hajhullás esetében idővel új hajszálak jelennek meg a kihullottak helyén. A nem visszafordítható hajvesztés esetében pedig elpusztulnak a hajhagymák, így a kihullott hajszálak helyén újabbak már nem tudnak kinőni.

 

Nemcsak a várható lefolyása alapján lehet csoportokra osztani a hajhullásokat, hanem a mintázat alapján is. A lokális hajhullás esetében kerek vagy ovális területen történik a hajhullás. A diffúz hajvesztés esetében nincs körülírt folt, hiszen a fejbőr minden területéről hullik a haj, egyenletes eloszlásban. A mintázat alapján a harmadik csoport a hormonális hajvesztés, amely jellegzetes mintázatot mutat. A nők esetében ez a változat a fejtető területén alakul ki, míg a férfiaknál a forgó területén, illetve a halánték és a homlok területén.

 

Mi állhat a hajhullás hátterében?

 

A hajhullás hátterét tekintve más-más tényezőkről lehet beszámolni típusoktól függően. Például diffúz hajhullást okozhat pajzsmirigybetegség, vashiányos vérszegénység, vitaminhiány, gyulladásos betegség, pszichés stressz, ásványianyag-hiány, illetve bizonyos gyógyszerek. A hormonális hajvesztés hátterében örökletes és hormonális tényezők állnak. A lokális hajhullás hátterében pedig autoimmun betegség.

 

A kivizsgálás első lépéseként a beteg fejbőr- és hajvizsgálaton esik át, valamint sor kerül a teljes test átvizsgálására. Vannak olyan hajhullások, amelyek együtt járnak nyálkahártya-, bőr-, illetve körömtünetekkel. Továbbá minden esetben sor kerül a kórelőzmény megismerésére. Amennyiben szükséges, további vizsgálatokat is kérhet a szakorvos, például vérvételt, endokrinológiai szakvizsgálatot, fejbőrbiopsziát és góckutatást.

 

Hogyan kezelhető a hajhullás?

 

Diagnózistól függően a kezelés történhet helyileg alkalmazható készítményekkel, bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Amennyiben nem várható a hajszálak visszanyerése, a cél a hajhullás megállítása.

 

Természetesen a hajhullás kezelésének eredményessége egyénfüggő. Mielőtt a szakorvos elindítaná a kezelést, minden esetben tájékoztatja a pácienst a várható kimenetelről, illetve ismerteti a lehetséges mellékhatásokat. Hajhullás esetén érdemes felkeresni egy szakorvost.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!