Nyitókép: SITA/AP

 

Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban – közölte az orosz elnök. Az orosz parlament két házához intézett üzenetében Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Nyugat le akar számolni Oroszországgal.

 

A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában.

 

 hirdetes_810x300  

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, az orosz parlament két házához intézett üzenetében azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra, és véglegesen leszámoljanak vele.

„Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük”

 

– mondta. Hozzátette: minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni a határaitól a fenyegetést.

 

Russian President Vladimir Putin arrives to give his annual state of the nation address in Moscow, Russia, Tuesday, Feb. 21, 2023. (Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a hadsereg és a hadiflotta fejlesztésének alapjául az Ukrajnai „különleges hadműveletben” megszerzett tapasztalatok szolgáljanak. Ebben, mint mondta, a legkorszerűbb technológiákra fognak támaszkodni. Elmondta, hogy az orosz nukleáris erőknél 91 százalékos a korszerű technika aránya.

 

Arról is beszélt, hogy nem jártak sikerrel a nyugati szankciók, amelyeknek az a céljuk, hogy „az orosz nép szenvedjen”. Az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal önmagukat büntetik – hangsúlyozta Putyin, utalva az áremelkedésekre, a vállalkozások bezárására és az energiaválságra, és hozzátette, hogy az orosz rubel aránya a nemzetközi tranzakciókban megduplázódott.

 

„Az orosz gazdaság sokkal erősebbnek bizonyult, mint amennyire a Nyugat jósolta, a kihívásokban meg kell találni a lehetőségeket”

 

– jelentette ki Vlagyimir Putyin. Mint mondta, Oroszországnak fejlesztenie kell a fekete- és az azovi-tengeri kikötőit, valamint Szibériát. Oroszországi beruházásokra biztatta az üzletembereket, akiknek állami támogatást ígért.

Putyin szólt azokról az aggályokról is, amelyek a sorkatonákkal való bánásmóddal kapcsolatosak. Az elmúlt évben több beszámoló is napvilágot látott, amelyekben elítélték az orosz katonák kiképzési körülményeit és a megfelelő felszerelés hiányát, az elhunytak után járó kárpótlást pedig gyakran nem tartották megfelelőnek.

 

„Mindannyian megértjük, megértem, hogy milyen elviselhetetlenül nehéz most az elesett katonák feleségeinek, fiainak, lányainak, szüleiknek, akik a haza méltó védelmezőit nevelték”

 

– fogalmazott Putyin.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!