Nyitókép: SITA

 

A magántulajdonban levő villanyrollerek maradhatnak.

 

A vasárnapi népszavazáson Párizs lakói elsöprő többséggel úgy döntöttek, hogy kitiltják a közösségi elektromos rollereket a francia főváros utcáiról.

 

 hirdetes_810x300  

A hivatalos eredmények szerint a szavazók csaknem 90 százaléka a megosztott elektromos rollerek betiltására szavazott Párizsban. A francia főváros így az első európai főváros, ahol ez a tilalom érvényesül.

 

„Boldogok vagyunk. Több mint négy éve küzdünk ezért”

 

– mondta Arnaud Kielbasa, az Apacauvi nevű szervezet társalapítója, amely az elektromos rollerbalesetekben sérülést szenvedett embereket képviseli.

 

A közlekedési eszközök üzemeltetői állítják, hogy igazságtalanul hibáztatják őket a párizsi utcák kaotikus jellegéért.

 

A közösségi megosztás alapú elektromos robogók 2018-ban jelentek meg a francia fővárosban, működésüket azonban fokozatosan korlátozták, például a sebesség csökkentésével, a speciálisan fenntartott parkolózónák kialakításával, vagy a működtetőik számának korlátozásával.

 

A párizsi lakosok azonban nem elégedtek meg ennyivel – panaszkodtak az alkoholos befolyásoltság alatti meggondolatlan vezetésre, valamint a járdákon tapasztalható rendetlenségre.

 

A népszavazás eredménye alapján várhatóan Anne Hidalgo párizsi polgármester nem hosszabbítja meg a szerződést a francia főváros három elektromos robogókölcsönző cégével – a Lime, Dott és Tier cégekkel. A jelenlegi szerződések augusztus végéig érvényesek.

 

Ez a tilalom nem érinti a magántulajdonban lévő elektromos robogók használatát, amelyekből tavaly 700 ezret adtak el Franciaországban az ország közlekedési minisztériuma szerint.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.