Nyitókép: SITA

 

A szeptemberi előrehozott parlamenti választások előtti választási moratórium szeptember 28-án kezdődik. A választás előtti közvélemény-kutatások és a jelöltekről szóló információk közzétételének tilalma a választási kampányról szóló törvény értelmében a választás napja előtt 48 órával kezdődik. És tart mindez egészen addig, amíg a szavazóhelyiségeket be nem zárják.

 

A moratórium kezdete szeptember 28-án éjféltől egyben az előválasztási kampány végét is jelenti. A moratórium ideje alatt a törvény értelmében tilos a jelölt pártok, mozgalmak és koalíciók, illetve jelöltek javára vagy hátrányára irányuló tevékenység. A politikai szereplők 30-300 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók a kampányolási tilalom megsértéséért. A médiát 1000 és 10 000 euró közötti pénzbírsággal sújthatják a jelöltekről szóló tudósítási tilalom megsértése miatt.

 

 hirdetes_810x300  

A jogszabály egyúttal azt is kimondja, hogy a választás napja előtt 48 órával és a választás napján a szavazás végéig tilos a választási felmérések és közvélemény-kutatások eredményeit közzétenni. A törvény szerint a választás napján zajló közvélemény-kutatás csak a szavazóhelyiséget elhagyó választópolgárokkal végezhető.

 

„És csak úgy, hogy ne legyen lehetőség a választópolgárok befolyásolására, a szavazás megzavarására”

 

– szabályozza a jogszabály.

 

A legutóbbi, 2020-as parlamenti választások előtt a választási moratórium kéthetes volt. Azaz két héttel a választások előtt tilos volt közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit. A parlament 2021 végén módosította a törvényt, így a moratórium 48 órás lett.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!