Nyitókép: SITA

 

Ha Putyin jövőre is győz, 2030-ig szól majd a mandátuma. Ezzel Sztálint már lekörözné az „uralkodása” hosszát illetően, de az orosz cárok sorában még bőven lennének előtte.

Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette, hogy elindul a jövő márciusi orosz elnökválasztáson. A jelenlegi államfő Moszkvában, katonai kitüntetések átadása közben hozta nyilvánosságra döntését, egy háborús veterán kérdésére válaszolva. Egészen pontosan Artem Zsoga, a Spárta felderítő zászlóalj parancsnoka volt az, akinek „véletlenül” eszébe jutott, hogy megkérdezze Putyint a terveiről.

 

Russian President Vladimir Putin, left, speaks to commander of the reconnaissance battalion „Sparta” Artem Zhoga after a ceremony to present Gold Star medals to Heroes of Russia on the eve of Heroes of the Fatherland Day at the St. George Hall of the Grand Kremlin Palace, in Moscow, Russia, Friday, Dec. 8, 2023. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

 hirdetes_810x300  

„Nem akarom letagadni azt a tényt, hogy más időpontokban eltérő gondolataim voltak. De igaza van, ideje meghozni a döntést. Indulni fogok az Orosz Föderáció elnöki posztjáért”

 

– mondta Vlagyimir Putyin, aki 2000 óta vezeti megszakítás nélkül Oroszországot, bár 2008 és 2012 között az elnöki széket átadta szövetségesének, Dmitrij Medvegyevnek.

 

A jelenlegi orosz törvények értelmében Vlagyimir Putyin legfeljebb 2036-ig maradhat elnök – ha ez is összejön, azzal még előkelőbb helyen fog állni az orosz rangsorban. A jogszabályokat ráadásul módosították már annak érdekében, hogy Putyin a korábban megengedettnél tovább maradhasson hatalmon. Így valószínűleg inkább a most 71 éves elnök öregedése – vagy esetleg az eliten belüli rivális csoportok felemelkedése – és nem az alkotmány akadályozza majd meg Putyint a rekorddöntésben.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!