Az új adótöbbletről készülő felmérés szerint semmi szükség arra, hogy a kormány adókat emeljen. Sőt,  a nem várt bevételeknek köszönhetően csökkenthetné is azokat, vagy legalább az államháztartási hiányt.

 

Az állampolgárok és vállalatok idén az állami költségvetésbe az adókon és járulékokon keresztül további 400 millió euróval (a GDP 0,5 százaléka) magasabb összeget fizetnek be, derül ki a pénzügyminisztérium elemzőinek előrejelzéséből.

 

Ez például elegendő lenne 15 kilométernyi pozsonyi körgyűrű megépítésére, de nagyjából fedezné a tanárok bérezési követeléseit is. A magasabb bevétel három dolognak köszönhető:

  • javult a cégek nyereségessége, ezért többet fizetnek az államnak
  • nőtt a foglalkoztatottság, ezért több járulék folyik be
  • javult az ÁFA-befizetések mértéke

 

 hirdetes_810x300  
dda
A nem várt adóbevételek prognózisa. forrás: dennikn.sk

 

Akkor miért csökken ilyen lassan az államháztartási hiány?

 

A kormány szakértői már nyáron jobb adóbevételeket jósoltak. Ha mindent összeadunk, akkor a költségvetésbe 1,1 milliárddal több érkezik, mint amennyit  az idei évre terveztek.

 

Érdekes lesz figyelni, hogy ebből az összegből mennyit fordítanak majd az államháztartás javítására és mennyit költenek el céltalanul. A tavalyi év alapján a második verzió lesz reálisabb. A költségvetésnek például 2015-ben 906 millió eurós többlete volt adókból és járulékokból. Eredmény? A büdzsé az előző évben magasabb hiánnyal zárt, mint azt eltervezte (3 százalék a tervezett 2,49 helyett).

 

„A sokkal jobb bevételek és alacsonyabb kamatkiadások nem lett felhasználva a deficit csökkentésére, ellenkezőleg, a kormány többet költött, mint az utólagos források.”

 

– írta nemrég a költségvetésért felelős bizottság tagja, Ľudovít Ódor egy kommentárjában. A 2016-os állami bevételekre vonatkozó becsléseket az elemzők 2013 novemberétől készítették. Az akkori számokkal ellentétben az előrejelzés fokozatosan javult 2,73 milliárd euróval.

 

„Ha a kormány a nem tervezett adóbevétel többletet az államháztartási hiány csökkentésére használná, már ebben az évben költségvetési többlettel számolhatnánk.”

 

– mondta nemrég Radovan Ďurana az INESS-től. A költségvetés tervezett hiánya azonban nem sokat csökkent 1,99 milliárdról 1,7-re.l, ahogy azt tervezték

 

Minek akkor az adóemelés?

 

„A pénzügyminisztérium egy mailt küldött nekem, melyben azt mondja, hogy a jövő év folyamán az adókból 558 millió euróval több bevétele lesz a tervezetthez képest. Azt vártam, hogy a második mondatuk az lesz: ezért visszavonunk minden adóemelési tervezetet és az egészségügybe és iskolaügybe invesztálunk. Ehhez azonban más pénzügyminiszter kellene, akinek van víziója”

 

-írta az új adóbevételekről szóló előrejelzésről Miroslav Beblavý.

 

Az idén bejelentett adóváltozások a 2017-es költségvetést 114 millió euróval, a 2018-as 239 millió euróval segíthetik. A nem várt adótöbblet azonban jóval nagyobb, ami azt jelenti, hogy ha a kormány egyáltalán nem változtatna az adókon, akkor is több bevétele keletkezni, mint azt eredetileg tervezte a következő évekre.

 

Jelenleg a különleges céges járulékokat emelik a szabályozott ágazatokban, beleértve a bankokat és biztosítókat is. Elképzelhető egy új, 8 százalékos járulék is, amelyet a biztosítóknak kellene fizetniük a nem életbiztosításokból származó bevétel után. A kormány növeli továbbá az egyéni vállalkozók átalány-kiadásait.

 

forrás: dennikn.sk
kép: aktuality.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!