Szerdán tették közzé az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) legfrissebb jelentését, ami szerint Szlovákia az uniós források felhasználásánál 1360 esetben követett el szabálysértést vagy csalást, így az EU-s pénzek több mint 15,5 százalékától esett el 2013 és 2016 között.

 

Két kategóriát kell megkülönböztetni. Vizsgálatokat egyrészt az adott tagállam saját ellenőrző szervei végeztek, illetve maga az OLAF is. Az ellenőrzések miatt visszatartott vagy visszakért uniós pénzek arányát tekintve Szlovákia mindkét esetben tarolt.

 

Az uniós tagállamok hivatalai közül a szlovákiai ellenőrző szervek fedezték fel a legtöbb csalást vagy szabálytalanságot az uniós források felhasználása kapcsán. Nem csoda, hogy Szlovákia toronymagasan vezeti azt a listát, amely azt mutatja meg, mennyi támogatást kellett visszafizetni vagy visszatartani – nálunk ez az összes lehívott pénz 13,14 százaléka. E tekintetben Románia (5,65 százalék) a második, Csehország (5,49 százalék) a harmadik legrosszabb értékelést kapta.

 

 hirdetes_810x300  

Maga OLAF 14 ellenőrzést hajtott végre, ezek eredményeképpen a forrásokból további 2,55 százalékot kellett visszaszolgáltatni Brüsszelnek. E tekintetben is a csúcsra törünk, Szlovákia dobogós második rögtön Magyarország után (4,16 százalék, de az ottani ellenőrző szerveknek csak a felhasznált pénzek 1,22 százalékát kellett visszatartaniuk). Szlovákia így az elmúlt három évben az ez idő alatt lehívott összegek 15,69 százalékától esett el.

 

Forrás: OLAF

 

Hatékonyság vagy irdatlan korrupció?

 

Vladimír Maňka EP-képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) szerint a siralmas adatok csak a szlovákiai ellenőrző hivatalok hatékonyságát mutatják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy több, mint kétszeres a különbség Szlovákia és Románia illetve Csehország értékei között.

 

Richard Sulík ellenzéki politikus és EP-képviselő egyértelműen a korrupcióra és a csalásokra vezeti vissza az OLAF jelentésében olvashatókat.

 

„Meg vagyok győződve róla, hogy a források kötelező visszafizetése mögött leginkább a korrupció húzódik meg, amely túlárazásban vagy szükségtelen javak vásárlásában mutatkozik meg”

 

Százmilliókat követelnek vissza

 

Az OLAF 2016-ban 272 vizsgálatot zárt le, 2016-ban összesen 661 millió eurót követelt vissza a tagállamoktól szabálysértések és csalások miatt. A tendencia egyébként csökkenő, 2015-ben még 888 milliót követeltek vissza a tagállamoktól, de például 2013-ban „csak” 402 milliót.

 

Leginkább a strukturális és mezőgazdasági forrásokat érintették a visszaélések.

 

Forrás: OLAF

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!