Nyitókép forrása: SITA/Julian Stratenschulte/dpa via AP

 

Európában és Ázsiában még be sem köszöntött a tél, de már egekbe szöktek az energiaárak. A gázválság és energiaválság felülírták a piac kereslet-kínálat törvényét, ennek ellenére az ellátási gondok magasan tartják az árakat – vélhetően a drágulás tartós lesz. A CNBC által megszólított elemzők úgy vélik, hogy a gázellátás a következő években emelkedni fog, majd 2025-ban ténylegesen megugrik. A kérdés az, hogy az emelkedő kínálatnál gyorsabban vagy lassabban fog nőni a kereslet.

 

Richard Gorry, a JBC Energy Asia ügyvezetője szerint a jelenleg gázválsághoz hasonló krízisek borítékolhatóan lesznek még, három négy éven belül újabb árrobbanásra lehet számítani. 2025-re várhatóan javulni fog a helyzet, de hogy mennyire mérséklődnek az árak, azt jelenleg nem lehet megjósolni.

 

Mint mondta, ahogy a vállalatok a különböző klímacsomagok hatására igyekeznek átváltani a szénről és kőolajról, úgy ugrott meg a földgáz iránti kereslet. Ez viszont nem egy rövid távú folyamat, ezért a következő három évben a kereslet nagyobb lesz, mint a kínálat. Mindennek ellenére úgy véli, hogy márciusban a drágulás megáll, de a következő ősszel a piac ismét „feszültté” válik.

 

 hirdetes_810x300  

Jeff Currie energiapiaci elemző szerint a földgázkészletek Európában továbbra is „kritikusan alacsonyak”, de a helyzet akár tovább romolhat. Ennek ellenére úgy véli, hogy az energiaválság nem állandósul, és jövő márciusban vagy áprilisban már enyhülni fognak a piaci árak.

 

Gavon Thompson, a Wood Mackenzie vállalat csendes-óceáni részlegének energiaügyi alelnöke szerint ha normalizálódik is a helyzet, és a gázhiány végül mégsem vezet majd újabb válsághoz, a világot valószínűleg újra visszavezeti a szén- és kőolaj használatához. Az Egyesült Királyság már most is újra üzembe helyezte régi szénerőművét. Thompson szerint a zöldebb energiafelhasználás felé lassú és fokozatos lesz az átállás, amelyben viszont valóban nagy szerepe lesz a földgáznak. Ehhez viszont az kell, hogy a piac többet fektessen a zöldebb energiaágazatokba, máskülönben a vissza-visszatérő bizonytalanság mindig újra és újra és a fosszilis tüzelőanyagok felé löki vissza a gazdaságokat.

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!