Nyitókép: Körkép.sk

 

A szlovák kormány és a Winkelmann Building német vállalat 2023. május 24-én beruházási szerződést kötött a rimaszombati ipari park kihasználásáról ipari és gyártási célokra. A szerződés alapján a német beruházó fűtési és melegvíz gyártási technológiákhoz gyárthat tartályokat, 450 embert foglalkoztatva. A beruházás összértéke elári a 110 millió eurót. Az építkezési munkálatok ez év szeptemberében kezdődnek, a tartályok gyártását pedig 2025. január 1-jén kezdik meg. 

 

Kiemelt beruházásról lévén szó a beruházási folyamatnak része a megfelelő feltételek biztosítása. Jelen esetben ez a város és a megye feladata. 

 

 hirdetes_810x300  

Augusztus 15-én Rimaszombatban a városi képviselő-testület megtárgyalta és egyhangúlag jóváhagyta azokat a feltételeket, amelyek a beruházás folyamatában a városra hárulnak. A feltételek együttműködési szerződésbe lettek foglalva, ahol a szerződő felek egyik oldalról a német cég, másik oldalról pedig Rimaszombat városa. 

 

 

Milyen feltételeket ró a szerződés a városra?

 

Egyik ezek közül annak tudatosítása, hogy az ipari termelés növekedése megnöveli az igényt a nyilvános infrastruktúra és a kommunális szolgáltatások fejlesztésére. Rimaszombat fontosnak tartja a beruházás nélkülözhetetlen támogatását, az együttműködést és a koordinációt a megye, a város és egyéb releváns szervek és szervezetek között.

 

Rimaszombat 2025. január 1-jétől kezdődően autóbuszjáratokat biztosít az alkalmazottak számára a vasút- és az autóbusz-állomásról az ipari park kapujához, a beruházó igénylése szerint munkanapokon és hétvégén is.

 

A város a beruházó előre bejelentett igénylése alapján, 2024. április 1-je és 2025. március 31-e között szállást biztosít 130 személynek a város területén lévő szálláshelyeken.

 

Ugyanezen időszakban a város irodahelyiségeket biztosít a beruházó számára a városban, tárgyalóteremmel és parkolási lehetőségekkel együtt.

 

A szerződő felek megegyezése szerint a szerződés 40 évre szól.

 

 

A Körkép.sk megkérdezte Halász Attilát (Szövetség-Aliancia), a város alpolgármesterét, mit jelent a jóváhagyott szerződés a város és a régió magyar lakossága számára?

 

„A régió magyarsága szempontjából nagyon fontos döntés született. Jelzésértékű, hogy a szerződést egyhangúlag fogadta el a testület. Rimaszombat mától egy lépéssel előbbre került a fejlődésében. A beruházás 450 embert alkalmaz, ehhez jönnek még a különböző aktivitások, szolgáltatások és a szükséges fejlesztések.

 

Kemény munka volt a szerződés pontjainak az egyeztetése a megyén és a városon. Köszönet jár mindazoknak, akik hozzájárultak a szerződés véglegesítéséhez.

 

A Szövetség-Aliancia azon dolgozik, hogy a járás, de az egész régió fejlődése és megélhése javuljon. Azt remélem, hogy a külföldön élő fiatalokat pozitívan fogja befolyásolni a beruházás és elgondolkodnak még a hazatérésen is” – mondta az alpolgármester a Körkép.sk számára.

 

 

Mede Géza

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.