A boldogságot adó szenvedés, a szabadulás, a jó gonosz feletti győzelmének szent napjai: az ünnepek ünnepét üljük.

 

Jézus húsvéti misztériumának elsőrendű, lélekerősítő szent napjaira emlékezünk ezekben a napokban.

 

A húsvéti misztérium alatt értendő, hogy Jézus élete teljes egészében felbecsülhetetlen,  a Mindenhatónak is tetsző értékkel bír, amely az emberek számára üdvösséget hoz. Isten egyszülött Fia miután megéli a kereszthalált, diadalmaskodik a sátán és a halál felett, harmadnapon pedig feltámad a holtak közül.

 

 hirdetes_810x300  

A templomokban húsvéti nagymisét tartanak, hiszen ezt a napot az Úr alkotta a keresztények örvendezésére és vigadására. Az Egyház tanítása szerint ezen a napon a győzelmet, a sötétség feletti világosság diadalmát, az élet halál feletti győzelmét ünneplik. Jézus a Mennyei Atya és a saját ereje által feltámad. Bebizonyítva isteni mivoltát, tanításának beteljesülését, sőt arra is rámutat, hogy míg Nagypénteken értünk, emberekért odaadta életét, bármikor hatalmában áll visszavenni azt.

 

 

Húsvét a lelki föltámadás ünnepe is, hiszen bűntől és sötétségtől szabadulnak meg az emberek. Mindemellett a testi föltámadás ígérete és záloga is, ugyanis Krisztus a feltámadásában rejlő erőt kiterjesztette az emberiségre is. A nagymisében mindaz, ami az azt megelőző napokban szinte csak a reménység és az előkép tárgya volt, titokzatos valósság válik.

 

A húsvét jelképe egykor a feszület helyett az égi dicsőséget megélő Krisztus-király volt. Így Jézus áldozatvállalásából eredően jellegzetes ünnepi étellé a húsvéti bárány vált. Az Újszövetség könyvei szerint Krisztus az Isten báránya elnevezést kapta. Ekkor szokássá vált az ételek szentelési és áldási szertartása, melyek manapság szimbolikus jelleggel kalács, sonka, tojás formájában testesülnek meg.

 

 

Húsvétvasárnap számtalan különböző szokásokat tartanak az emberek. Ezekkel céljuk az öröm és a Jézus iránti tisztelet kifejezése.

 

Áldott és békés húsvéti ünnepeket kívánunk a Körkép.sk Kedves Olvasóinak!

 

 

Laky Erzsébet

 

Forrás: Éneklő Egyház/Kozma László-Szathmáry Sándor: Élet-naptár

Képek forrása: idokjelei.hu/eletmod50.com/idokjelei.hu/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!