12 ember meghalt és körülbelül ötvenen megsérültek Berlinben egy karácsonyi vásárban, miután a vásári forgatagba hajtott egy kamion. A lengyel rendszámú teherautó egy szemtanú szerint lassítás nélkül, körülbelül 60 km/órás sebességgel hajtott be az emberek közé. 

 

Frissítve: 2016. december 20., 8:45

 

A teherautó a Kant és a Budapester utca felől hajtott a Breitscheit térre, ami Berlin Charlottenburg nevű negyedében található.

 

 hirdetes_810x300  

 

A rendőrség megerősítette: terrorcselekmény történt.

 

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, egy teherautó belegázolt a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg benne.

 

A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utas a helyszínen meghalt, de halálának oka egyelőre nem tisztázott.

 

Szándékos gázolás

 

A szemtanúk közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gázolás csakis szándékos lehetett, mert egyrészt a teherautó nem lassított a vásár felé tartva, másrészt pedig olyan utcákon érkezett oda, amelyeken személygépkocsik is nehezen tudnak közlekedni, nem beszélve a nagyobb méretű teherautókról.

 

2w756qhighc0-bild-1_
Forrás: Bild.de

 

Egyes bűnügyi szakértők sok hasonlóságot látnak a berlini eset és a júliusi nizzai gázolásos terrorcselekmény között, amelyben 86 embert vesztette életét. Felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban több, menekültekhez köthető támadás történt Németországban is.

 

A német belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy merénylet történt.

 

“Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy ‘merénylet’, de sok minden erre utal”

 

– fogalmazott Thomas de Maiziére keddre virradóra a ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva.

 

A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy azt a teherautót, amellyel belerohantak a tömegbe, egy lengyelországi építkezésről lopták el.

 

„Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette”

 

A német rendőrség keddre virradóra megerősítette, hogy a kamion anyósülésén talált holttest egy lengyel férfié. A teherautót a tömegbe vezető férfi a gázolás után megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A német hatóságok egyelőre nem fedték fel egyikük kilétét sem.

 

9w649qhighc0-bild_
Forrás: Bild.de

 

Ezt megelőzően egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek – aki egyébként unokatestvére – köze lenne a berlini tragédiához. Ő is azt feltételezi, hogy a teherautót ellophatták.

 

“Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette”

 

– mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, és egy ilyen tömegű ember aligha oldhat kereket a tömegben gázolás után. A vállalkozó szerint hétfő délután négy óra óta semmi hír nincs róla.

 

Németországban regisztrált menekült volt az elkövető?

 

A Die Welt című napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva keddre virradóra azt írta, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

 

A dpa német hírügynökség is azt írta hajnali hírében névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékeseket idézve, hogy az őrizetbe vett sofőr valószínűleg februárban menekültként érkezett Németországba Afganisztánból vagy Pakisztánból.

 

A férfi több nevet használt, ami megnehezíti az azonosítását. A dpa szerint előfordul, hogy a menekültek több néven regisztráltatják magukat, hogy növeljék a tartózkodási engedély megszerzésének az esélyét.

 

2w756qhighc0-bild
Forrás: Bild.de

 

Hárman jelezték, hogy nem találják magyar rokonukat

 

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat – mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden, kora reggel.

 

Mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott – tette hozzá.

 

Drámai a helyzet. A világ együttérez a berliniekkel

 

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek híreszteléseket.

 

Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter 09:30-kor tartanak sajtótájékoztatót a Berlini eseményekkel kapcsolatban. (Miközben a magyar külügy honlapján már a hajnali óráktól folyamatosan tájékoztatják az olvasókat, a szlovák külügy weblapján az utolsó sajtóhír délelőtt 08:30-kor a minisztérium rekaciója volt a Transparency International vádjaira). A kormányhivatal közleménye szerint a Belügyminisztérium az „ilyen helyzetben szokásos standard eljárást rendelte el”. A Külügyminisztérium nem tud arró, hogy szlovák állampolgárok is lennének az áldozatok között.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter levélben fejezte ki részvétét és együttérzését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium keddre virradó éjszaka az MTI-vel.

 

„A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül”

 

– írta levelében Szijjártó Péter a szaktárca közleménye szerint.

 

Francois Hollande: „A franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújtja” – olvasható az Elysée-palota közleményében. A francia elnök „szolidaritását és együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak”.

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta a Twitteren, hogy mélységesen lesújtották a történtek, és hangsúlyozta, Európa kész segíteni a német hatóságoknak.

 

Az Európai Unió részéről mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétet nyilvánított.
Közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt.

 

Charles Michel belga kormányfő arról számolt be, hogy országa biztonsági szolgálatai szorosan figyelemmel követik a németországi eseményeket, de a hatóságok nem emelték meg a terrorkészültség szintjét, azt továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják.

 

merkel
Angel Merkel német kancellár a történtek után feketére változtatta borítóképét a facebook-on, forrás: facebook.com

 

 

A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt.

 

bbc.com, hirado.hu, mti

Nyitókép: bild.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!