A megváltozott világpolitikai helyzet és a migrációs válság lesz a mai nem hivatalos máltai európai uniós csúcstalálkozó fő témája.

 

A tanácskozás központi témája a migráció lesz

 

Az egynapos csúcstalálkozó házigazdája Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A délelőtti munkaülés témája a migráció lesz, a 28 uniós állam- és kormányfő a migráció külső dimenziójáról tart megbeszélést. A tanácskozás során várhatóan a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonalra és a líbiai konfliktus rendezésére helyezik a hangsúlyt.

 

A vezetők a tervek szerint több azonnali és konkrét intézkedésről állapodnak meg, amelyek célja a tavasz közeledtével várhatóan erősödő migráció megfékezése, az életmentés és az embercsempész hálózatok tevékenységének ellehetetlenítése. Ezzel összefüggésben szó lesz az együttműködés fokozásáról a líbiai hatóságokkal.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: timesofmalta.com

 

A zárónyilatkozatban a vezetők várhatóan sürgetik majd a migránsok számára megfelelő befogadási kapacitások és körülmények biztosítását Líbiában, a migránsoknak szóló tájékoztató kampányok javítását és az önkéntes visszatérést segítő tevékenységek fokozását.

 

Az uniós állam- és kormányfők délutáni munkaülésén előkészítik az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezést.

 

Fotó: timesofmalta.com

 

Ennek keretében megbeszélést folytatnak a Nagy-Britannia kilépése után 27 tagú Európai Unió jövőjéről. Donald Tusk január végén az unióban maradó 27 tagország állam- és kormányfőinek küldött levelében úgy vélekedett, a kontinens stabilitását legfőképpen az egyre erőteljesebben előretörő Kína, Oroszország agresszív politikája, a közel-keleti és afrikai terrorcselekmények, háborúk és anarchia, amelyekben a radikális iszlám alapvető szerepet játszik, továbbá az új amerikai vezetés aggasztó nyilatkozatai veszélyeztetik.

 

MTI

Nyitókép: Donald Tusk Twitter-oldala

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!