Észak-Korea helyi idő szerint vasárnap 12:30 körül elvégezte hatodik nukleáris tesztjét, amely a jelek szerint egy minden eddiginél erősebb kísérleti atomrobbantást jelentett. A tesztet követően a japán szeizmológiai intézetek észak-koreai epicentrummal egy Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengést mértek, amely erősebb volt, mint a legutóbbi nukleáris kísérletkor mért 5,1-es földmozgás.

 

Minden jel arra utal, hogy ballisztikus rakétára szerelhető hidrogénbomba robbant fel Észak-Korea valamelyik föld alatti kísérleti központjában. Phenjan már elismerte, hogy hidrogénbombáról van szó. A dél-koreai ügynökségek szerint a robbanás hatszor erősebb volt, mint a tavaly szeptemberben tesztelt, ballisztikus rakétára szerelhető atombomba.

 

A kísérletet azután hajtották végre, hogy Phenjan bejelentette, befejezte a interkontinentális rakétára szerelhető hidrogénbombájának miniatürizálását.

 

 hirdetes_810x300  

Punggye-ri Nuclear Test Site
by JamesMartinCNS
on Sketchfab

 

A fenti grafika a Pungje-ri föld alatti nukleáris tesztközpontot mutatja be, illetve hogy hol történtek az eddigi és a mostani robbantások. Érdemes a domborzati térkép alá is bekukkantani, mutatják az alagutakat is. A grafika forrása: CNN.com

 

Bár egyelőre nem lehet biztosan tudni, pontosan milyen fegyverről van szó, az azonban biztos, hogy az észak-koreai rezsim hatalmas lépést tett nukleáris fegyverrendszerei fejlesztésében, és ez egyértelmű kihívás a környező országok számára.

 

Donald Trump amerikai elnök egyelőre nem nyilatkozott a hírrel kapcsolatban, nyilván pontosabb információkra vár, ám közben egyeztetett Abe Shinzo japán miniszterelnökkel, és nyilván a Fehér Ház folyamatos kapcsolatban áll Dél-Koreával is. Kína hivatalos álláspontja nyilván elítéli majd Kim Dzsongunék újabb tesztjét, bár annak időzítésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy csak pár nap telt el azóta, hogy az USA és Dél-Korea megállapodtak a dél-koreai rakétafejlesztések fellendítésében.

 

Egy Szöul és Washington között korábban köttetett szerződés értelmében eddig Dél-Korea legfeljebb 800 km-es hatótávolságú és maximum fél tonnás robbanófejekkel ellátott rakétákat birtokolhatott, az új megállapodás azonban lehetőséget ad a hatótáv és a pusztítóerő növelésére.

 

 

Amerika valóban veszélyben van?

 

Ha megállapítják, hogy valóban hidrogénbombáról van szó, amelyet interkontinentális rakétákra lehet felszerelni, az azt jelenti, hogy Észak-Korea még mindig hatalmas károkat okozhat az USA-nak, miközben nem kell arra törekedniük, hogy rakétáik különösebben pontosan legyenek.

 

Az amerikai rakétavédelmi berendezések sem jelentenek teljeskörű védelmet. Egy Amerika felett, nagy magasságban felrobbanó hidrogénbomba olyan erős elektromágneses impulzust produkálna, ami nagy területen okozná az elektromos rendszerek kisülését az áramellátási rendszer összeomlását. (Képzeljük el, hogy sem telefon, sem mobil, sem internet, sem bankkártya nem állna rendelkezésünkre néhány napra – az emberek megrohannák a bankokat, a közbiztonság összeomlana, a közlekedés akadozna.)

 

A Stratfor magánhírszerző-ügynökség előrejelzése szerint a legvalószínűbb, hogy az USA és az ENSZ újabb és még súlyosabb szankciókat, valamint Észak-Korea elszigetelését követeli majd, de Oroszország és Kína inkább a tárgyalások mellett kardoskodna, még ha a tárgyalások nem is akadályozzák meg Phenjant nukleáris ambíciói teljesítésében.

 

A dilemma az, hogy van rá esély, hogy a tárgyalásokkal le lehet lassítani Phenjan nukleáris fejlesztéseit, de ha mégsem, ebben az ütemben Észak-Korea a tárgyalások alatt teljes jogú atomhatalommá léphet elő működő hordozórakéta-rendszerekkel.

 

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Nyitókép: CNN.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!