Szerdán elkezdődött Brüsszelben a kétnapos NATO-csúcs, amelyről a legtöbben úgy vélték, az atlanti szövetség történetének legfeszültebb találkozója lesz. Így is történt: Donald Trump amerikai elnök Németországot kritizálta. Berlint Moszkva „foglyának” nevezte, mert energiaigénye 70 százalékát Oroszországból importálja. Kritizálta az Északi Áramlat 2 megépítését, illetve az EU-s szövetségesek alacsony védelmi kiadásait.

 

Németország esetében leszögezte, hogy nem 2028-ig kell növelnie a GDP 2 százalékára a védelmi kiadásait (ahogy azt Merkel kijelentette Trump bírálataira válaszul), hanem „azonnal”. Egyúttal a NATO-csúcson Trump felvetette, hogy 2 helyett 4 százalékra kell emelni a NATO-tagállamok hadi költekezését.

 

A nap folyamán zajló tárgyalások a jelenlévő diplomaták nyilatkozatai szerint ennek ellenére nyugodt volt. A 23 oldalas zárónyilatkozat-javaslat központi üzenete, hogy a szövetségesek „továbbra is összetartanak, együttműködnek, a szolidaritás, a közös célok és a tisztességes tehermegosztás jegyében”. Kérdés, hogy Trump aláírja-e a dokumentumot, vagy újabb feszültséget generál, ahogy tette azt a G7-es csúcson.

 

 hirdetes_400x285  

Trump Németország kemény bírálatával megalapozta a ma kezdődő NATO-csúcs hangulatát

 

A kínaiaknak elakadt a szava

 

És ha már Amerika, akkor kereskedelmi háború. Washington tovább élezi a helyzetet Kínával szemben, azzal, hogy újabb, 16 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki vámot ezen a héten. Kína természetesen válaszként ugyanezt teszi az amerikai termékekre. Ám, ha ez nem lenne elég, a Fehér Ház bejelentette, hogy a Kínával szemben újabb, 200 milliárd dolláros (!) trmékcsomagra vet ki 10 százalékos behozatali vámot.

 

Peking egyelőre nem reagált a dologra, mert nem tud ugyanekkora mennyiségben vámot kivetni az amerikai termékekre – egyszerűen nem vásárol eleget hozzá az USA-ból. Az amerikaiak mostani húzása azonban már jóval fájdalmasabb lesz Peking számára: a retikülöktől a hűtőszekrényeken át a tévékészülékekig mindenre vonatkozni fog.

 

A dolog érdekessége, hogy a kínai kormány megtiltotta az ottani sajtónak, hogy nem támadhatják személyesen Donald Trumpot, ha írnak is az intézkedésekről, kizárólag az amerikai kormányt emlegetheti. Mindezt arra az elvre várják el, hogy Kínában médiának kötelessége segíteni a foglalkoztatottság növelését és a beruházások gyarapodását.

 

Kína szerint Amerika a történelem legnagyobb kereskedelmi háborúját indította el

 

Névvitából geopolitikai kötélhúzás

 

A tegnapi NATO-csúcson a tagállamok úgy határoztak, hogy elindítják a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával, azzal a feltétellel, hogy le kell zárnia évtizedes névvitáját Görögországgal. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy le kell zajlania Macedónia névváltoztatási folyamatának.

 

Ám ez már nem csak két ország ügye, hanem egy érdekes geopolitikai körülmény is. A GeopoliticalFutures.com jelentése szerint Athén kiutasított két orosz diplomatát, további kettőnek pedig megtiltotta a beutazást Görögországba, mert „alá akarták ásni a görög-macedón törékeny megállapodást a névvita rendezéséről”. A két orosz diplomatát álhírek terjesztésével vádolták meg, illetve görög tisztviselők megvesztegetésével is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!